Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Frit valg af partner

Edith Thingstrup: Vi bliver ofte gift med en partner, der tilhører samme sociale lag som os selv. Det viser en kortlægning af ægteskaber i bogen ’Det danske klassesamfund’, skriver Berlingske. »Departementschefen eller direktøren møder ikke særlig ofte maskinarbejderen eller den arbejdsløse,« udtaler forfatteren Lars Olsen.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Man må selvfølgelig selv bestemme, hvem man gifter sig med, men det er et problem, at debatten sættes af det øverste samfundslag, som generelt ikke har så meget kontakt med de lavere klasser,« siger han.

Rart at vide, at man stadig må gifte sig med hvem man vil. Og interessant, at Lars Olsen overhovedet føler behov for at præcisere det. Men når han samtidig problematiserer sagen, må spørgsmålet lyde: Hvad vil han gøre ved det? Bede erhvervsminister Annette Vilhelmsen regulere datingsites på internettet med henblik på at forbyde mails mellem matchende socioøkonomiske personligheder? Lade socialminister Karen Hækkerup bruge skattekroner på en socialministeriel task-force, der skal oplyse om farerne ved homokulturelle ægteskaber i ligusterfascistiske kvarterer?

Få ligheds- og religionsminister Manu Sareen til at ændre folkekirkens vielsesritual, så man ikke længere kan vi to af samme samfundsklasse? Nok engang får vi at vide, at ulighed er et problem. Men i virkeligheden mener Lars Olsen og hans socialistiske venner, at problemet ligger et helt andet sted: at vi hellere end gerne lever med konsekvenserne af, at vi kan vælge frit.