Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Forvirret fortolker?

Er det for groft sagt at sige, at de mange politiske kommentatorer, der dagligt optræder med udlægninger af politikernes spin og strategier, er den postmoderne verdens version af de fidusmagere, der i årevis har solgt slangeolie som medicin og gamle bilvrag som gode investeringer?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muligvis - de pågældende fidusmagere har jo trods alt solgt noget af substans (bare ikke dét, folk troede), og dermed er det noget groft at sammenligne dem med f.eks. Peter Mogensen, der - indimellem at søge en Socialdemokratisk karriere - slår sine folder som politisk redaktør for Politiken og fast kommentator hos TV2 News. Det sker med skråsikre udsagn som f.eks. dét torsdag frokost om, at finansminister Claus Hjort Frederiksen »bluffede«, når han sagde, at han ville smide S og R ud af de forhandlinger, de ikke ville være med til.

Kun 29 minutter senere var den sikre forudsigelse ganske vist overhalet af virkeligheden, så fredag formiddag kunne Mogensen nu forudsige, at det helt uforudsigelige forligsbrud ville være meget skadeligt for regeringen. Næste udlægning kom kun et par timer senere på avisens hjemmeside, hvor Mogensen forklarede, at oppositionen i denne sag opførte sig »ubehageligt amatøragtigt« og fremstår som en »taktisk katastrofe af den anden verden«, der »har skudt sig selv i foden«. Eller som Mogensen skriver (om end vistnok ikke om sig selv): »Hvis De er forvirret, er det er ikke mærkeligt«.Peter Kurrild-Klitgaard