Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Forbud mod religionskritik? Vorherre bevares!

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Religionskritik

Niels Jespersen

Det skal være forbudt at kritisere religion. Det synes 20 procent af danskerne ifølge en ny undersøgelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Groft Sagt er vant til lidt af hvert, men det er alligevel rystende tal. Uden retten til at kritisere religion havde vi hverken fået reformation eller oplysningstid og Danmark ville være nedsunket i papistisk overtro og obskurantisme.

Det er sikkert muslimernes skyld tænker mange, og på Nørrebro er den da også helt gal. Men sjovt nok er det alle dem med de danske navne, der vil begrænse ytringsfriheden. Erica med playmobilhår vil endda udskrive dummebøder til religionskritikere. Den mest fornuftige er Nady Mahmoud der mener, at selv Paludans korananbrændinder skal være tilladt.

Groft Sagt siger tak til Nady. Så er der alligevel håb for Nørrebro.

Kurdernes pris

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kurderne udgør 25-30 millioner samlet i et område delt mellem Tyrkiet, Syrien, Irak og Iran. Antallet burde ellers være nok til en mellemstor stat, som kurderne da også blev lovet i Sévres-traktaten efter Første Verdenskrig. Som så mange gange før blev kurderne svigtet. Et nyt svigt var folkemordet udført af Saddam Hussein i den kurdiske by Halabja i 1988. Endnu et folkemord risikerer at blive følgen af Tyrkiets invasion i den nordlige del af Syrien efter Donald Trumps stiltiende accept heraf.

Man skulle tro, at disse overgreb og svigt havde gjort kurderne rundt om i verden til tikkende bomber og fanatiske terrorister. Men det stik modsatte er tilfældet. Trods al uretfærdighed er kurderne i både Mellemøsten og i diasporaen som oftest moderate, sekulære og bidragende til de samfund, hvor de har slået sig ned. Kurderne fortjener en medalje. Og en stat.