Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

For første gang i dette årtusind står Dansk Sprognævn fast

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ordnung muss sein

Anne Kirstine Cramon

Dansk Sprognævn langer ud efter Danske Spil, og kritiserer dem for at have opfundet sine egne sprogregler. I hvert fald har Danske Spil sendt en mail til en række journalister, hvor de anviser, hvordan Danske Spil ønsker sine varemærker omtalt. Blandt andet skal Lotto kupon og Lotto millionær skrives i to ord og ikke i ét, som dansk grammatik nu ellers foreskriver. Dansk Sprognævns Sabine Kirchmeier, der i øvrigt er tyskfødt, kritiserer Danske Spil.

Groft Sagt glæder sig over, at Dansk Sprognævn får bragt orden og balance i det danske sprog, og noterer i samme ombæring, at det nok er meget passende, at Dansk Sprognævn med udflytningen kommer lidt tættere på landegrænsen, hvor der forhåbentlig er mere forståelse for, at Ordnung muss sein.

Groft Sagt noterer sig også, at det vist er første gang i dette årtusind, at Dansk Sprognævn ikke straks omfavner enhver fejl, de støder på, og føjer den til ordbogen.

Besynderlig tavshed

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der blev vist ikke kastet mønter efter Merete Riisager på Ørestad Gymnasium, som hendes spindoktor ellers hævdede. Til gengæld kastes der store sedler efter Venstre i Region Midtjylland. Her har partiet modtaget hemmelige penge-donationer til en stribe V-profiler, bl.a. Kristian Jensen. Den slags er ulovligt og Venstre er blevet idømt en bøde på hele 10.000 kr.

Groft Sagt kan ikke lade være med at bemærke, at hvor myndighederne er absolut nådesløse, når det er borgere, der ikke har styr på regnskaberne, så slipper partierne selv med en mild irettesættelse. Hvad med retsfølelsen? Og hvor er den forebyggende effekt, når straffen er så lav? Politikerne plejer ellers nok at have meninger om strafudmålinger i dette land, men det er som om de denne gang er underligt tavse.

Valgflæsk

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om infrastruktur. Nu får Mariager en omfartsvej til 377 millioner kroner. Godt nok er der ingen brug for den ifølge undersøgelser, for der kommer næsten ingen tung trafik gennem byen. Men nu bor DFs trafikordfører, Kim Christiansen, helt tilfældigt eller ikke-tilfældigt i netop Mariager.

Amerikanerne taler om, hvordan lokalt valgte politikere forsøger at »Bring home the bacon« til netop deres egn. Det er ikke befordrende for tilliden til det politiske system, når beslutninger tages med en sådan total mangel på trafikpolitisk rationalitet og uden almindelig hensyntagen til fornuftig anvendelse af skatteborgernes midler.

Groft sagt konkluderer: Det er politik, når det er allerværst.