Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Far til fires falske forkyndelse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brødrene Price – ham med smør og ham med stormoskeen – har lavet en musical byggende på »Far til fire« filmene – især de gamle fra 50erne. Den hedder »Far til fire til julebal i Nisseland« og spiller for fulde, indvandrerfri huse i Tivoli. »Far til fire« er en national myte, der binder os sammen.

Men helt umotiveret begyndte brødrene at forkynde anti-kapitalisme og anti-amerikanisme. Julen blev ødelagt af den slags. Vi skulle aldrig have haft stormagasiner. Jul drejer sig nu kun om penge. De glæde sig i Enhedslisten.

På et tidspunkt holder Far en prædiken om den sande jul. Men denne forkyndelse var endnu falskere end den kommercielle jul. Patetisk, nostalgisk og sentimental.

Et vers af »Et barn er født i Betlehem« var det eneste, der var tilbage af julen. Den kunne de have afsluttet musicalen med, for så ville den have været modkultur. Far og børnene gik altså i kirke juleaften – og Per bad aftenbøn. Men det er ikke politisk korrekt.

På programmet fandt man en reklame for Brdr. Prices restaurant, der serverede julemedister (svinekød?) til 245. Med hjemmelavet rødkål, naturligvis.