Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Fakta uønsket!

Peter Kurrild-Klitgaard: Fotografen Suste Bonnén argumenterer i fredagsudgaven af denne fine avis for, at det er en god idé at opkalde en bornholmerfærge efter kong Christian IVs datter Leonora Christina, der sad fængslet på Bornholm for sin meddelagtighed i husbondens landsforræderi, der blandt andet involverede afståelse af klippeøen til svenskerne – også selvom bornholmerfærgerne ellers altid opkaldes efter, ja, de modstandsfolk, der bekæmpede den svenske besættelse.

Peter Kurrild-Klitgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, den sidste vinkel får Bonnén naturligvis ikke med, og det ville jo også kunne forplumre enhver ahistorisk politisk korrekthed. Hendes forsvar for det for mange bornholmere svært forståelige opkald er derimod, at kongedatteren var kvinde, hvilket må forstås som trumfende mere lokale hensyn. Og ikke blot var hun kvinde: »Leonora Christina var en kvinde i sin egen ret. Hun tog aldrig sin mands navn, Ulfeldt«. Det er ganske sandt, og det ville nok være groft sagt at pointere, at det var der såmænd ingen danske kvinder, der gjorde før mere end et århundrede senere.