Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eva Selsing om kongehus uden politiske holdninger: Jan E. Jørgensen kan være så raffi og kulturagtig, ik'?

Selsing
Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Polyhistor Jan E.

Eva Selsing

De har hørt om Jan E. Jørgensen? Radicool politiker, pt residerende i kræmmerpartiet Venstre, som med jævne mellemrum bringer os mindelser om dengang, historien havde nået sin ende, kulminerende i noget pivfræk liberalisme i det fjollede årti 1990erne. Det er Jan. Dub-i-dub og Vienetta-is og Schengen. Men Jan har ikkun følelser for åbne grænser og IS-terrorister og den slags.

Næh, han kan også være raffi og kulturagtig. Tag nu bare forleden, hvor Jan langede ud efter Pernille Vermunds kritik af Kronprinsparret for dets politiserende aktiviteter. Adspurgt, om ikke det er rigtigt, at Kongehuset skal holde sig fra politik, svarede Jan, at »det er rigtigt, at de ikke skal fortælle, hvem de stemmer på eller komme med konkrete forslag til reduktioner i udledning af drivhusgasser.«

AkkeJan. Den store elsker af Kongehuset ved end ikke, at den royale familie ikke stemmer.

Intoleranceproblemet

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

KU-forskere har spurgt 1.864 borgere om deres modvilje mod at have en Enhedslisten-vælger eller en Dansk Folkeparti-vælger som nabo. Modviljen mod DF-vælgere er størst blandt vælgere fra de Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten, hvor gennemsnitligt 45 procent helst ikke ser, at naboen er DF-vælger. Hos socialdemokraterne er det godt 25 procent. Blandt borgerlige ønsker knap hver tredje DF-vælger ikke at være nabo til en Enhedslisten-vælger, mens det kun gælder knap 20 procent af andre borgerlige.

Det er ikke godt for et samfund, hvis den politiske tolerance er så lav, som KU-undersøgelsen tyder på, at den især er blandt venstreorienterede. Groft sagt foreslår derfor en vifte af initiativer i lokalområder, hvor venstreorienterede og radikale står stærkt: Toleranceundervisning i skoler, sporing af intolerante i foreninger og exitforløb for intolerante.