Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eva Selsing i Groft sagt: Men hvad så med Muhammed, kære solidariske venstreekstreme?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Men hvad så med Muhammed?

Eva Selsing

Jagten er gået ind på de mørke sider af vores civilisations historie. Monumenter og statuer Vesten over overmales med graffiti, væltes, fjernes eller får savet hovedet af. Det gamle, forkerte – som er vores fælles historie – må udrenses, brændes ned, fjernes, så vi kan skabe nye, antiracistiske mennesker efter venstreekstrem forskrift. Det kan De nok se, ikke?

Arbejdet med at muge ud i dunkelheden er imidlertid strandet ved udvalgte historiske karakterer. Således har man så vidt vides ikke skæmmet überracisten Darwins monumenter, eller set sig historiegal på tjenestepigeknalderen K. Marx.

Og den helt store overraskelse: de behjertede, slavehistoriearvesyndshævnende venstreekstreme har endnu ikke mælet noget om Allahs foretrukne, Muhammed. Ja, eller om den rene lære af islam, hvor slavehold af ikke-muslimer er »strukturel«, for at bruge et for tiden populært ord. Det ligger ellers lige for – så hvad mon de kære, medmenneskelige og solidariske venstreekstreme venter på?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nigerian Lives Don’t Matter

Hans Hauge

Black Lives Matter – eller »blak laifs madder«, som det udtales af danske journalister – er en alliance mellem universiteter, medier og aktivister. Universiteterne leverer teorien, medierne udbreder dem, og aktivister praktiserer dem. På den måde spreder de sig, men ikke overalt.

Nigerian Lives Don’t Matter – når der, som det sker for tiden, er massakrer i både nordvest og nordøst Nigeria, er universiteter, medier og aktivister tavse. Ofrene er navnløse. Der er ingen videoer. Ingen Steinmetz. Nigeria er nemlig kedelig. I Nigeria er der ikke »systemtisk racisme«. Så er USA mere awesome.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Boomer

Lars Møller

Progressiv ungdom og ungdommelige politikere har opfundet begrebet »Boomer«. Det er ikke nyt, om end ordet er. Det er trendskabende og ligger godt på tungen. Tidligere blev det anvendt af godsejere overfor fæstebønder, og betydende mænd overfor tyende, kvinder og andre, hvis mening var helt uden betydning.

Begrebet blev enten anvendt af åndsfyrster eller åndeligt mindrebemidlede. Åndsfyrsterne var så begavede, og deres argumenter så fyldestgørende, at der ikke var behov for dialog. De mindrebemidlede kunne ikke argumentere, men da de tilhørte den udvalgte klasse, behøvede de heller ikke.

Groft sagt har konstateret, at åndsfyrsterne i moderne tid næsten er uddøde, hvorfor udtrykket normalt kun anvendes af de åndeligt mindrebemidlede. Dem er der nemlig mange af.