Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eva Selsing i Groft sagt: Francis er en sjov, midaldrende fyr, der leger med computerspil og køber drilleballoner

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Børnemandens ballon

Eva Selsing

Der er mange måder, man kan være et forbillede for sine børn på. Fædre skulle gerne vise klogskab, storsind, generøsitet og forståelse for dem, der er og tænker anderledes.

Men så er der også ham her: En Nicholas Francis, familiefar og computerspilsvelhaver, der har betalt for at få en stor ballon forestillende en Trump-baby, til Danmark. Den er et produkt af de velpolstrede, veluddannede, urbane, venstreorienterede kritikere rundt om i verden, som altså fragtes til Danmark. Målet er at latterliggøre Trump og, selvfølgelig, de deplorables, der stemmer på ham. Francis er tydeligvis en sjov, midaldrende fyr, der leger med computerspil og køber drilleballoner i stedet for at tage en debat på argumenter.

Det er børnemanden, der kaster med jord og rækker tunge og har en dejlig fest med det, i al sin enfoldighed. Det skal være ham vel undt. Men man må håbe, at hans børn får et mere værdigt forhold til politisk uenighed. Der skal nok ikke så meget til.

Sarte kommunister

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ekstra Bladets afsløringer af LA-formand Alex Vanopslaghs mørke fortid vil ingen ende tage. Først kunne avisen dokumentere, hvordan den liberale hedspore i sin ungdom har deltaget i skubberi uden for et midtjysk stadion, og nu er det kommet frem, hvordan Alex på en privat ferietur har været på skydebane i Litauen og taget et privat billede med den ironiske tekst »til kamp mod de røde«. Det har udløst krav om afstandtagen fra selveste Enhedslisten.

Groft sagt bemærker, at forkvinde Pernille Skipper det mest af sit politiske liv har været medlem af SAP. Et parti, der baserer sin ideologi på Trotskij, som var sovjetisk krigskommissær og den røde hærs fader. Listens sange er fulde af hyldester til krig og revolution, så man skulle tro kommunismens arvtagere var lidt mindre sarte, når det kommer til at løbe rundt med skarpladte våben i Østeuropa.

Grønt er godt

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvis regeringen beslutter sig for at bygge jernbanen mellem Vejle og Billund, vil det medføre lukning af flere veje, hvorfor bilisterne må køre omveje. Banedanmark anslår, at bilisterne i Midtjylland skal køre op mod 348.000 km ekstra kilometer om året. Hvis man kombinerer det med, at alle prognoser peger på, at banen er en ekstrem dårlig investering, skulle man tro, at regeringen ville aflyse projektet. Men trafikordfører Henning Hyllested (EL) mener, at banen skal bygges alligevel, også selv om den vil øge biltrafikken i området.

Groft sagt er for en gangs skyld enig med Enhedslisten. Tog er grønne, og grønt er godt, uanset om det betyder udledning af flere skadelige luftarter. Selvfølgelig skal banen bygges.