Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eva Selsing: Det skulle nødig hedde sig, at den borgerlige regering lavede noget, der virker

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Parapsykisk vold

Eva Selsing

Den nominelt borgerlige regering fortsætter sin kulturelle rigor mortis med et lovforslag om at straffe »psykisk vold« med fængsel. For eksempel »ondsindet sladder og rygter«.

Sladder. Jaha. Men når man nu hverken kan eller vil eller tør levere ordentlige straffe for rigtig vold, kan man jo altid lave lidt (mere) lip service til den venstrefløj, der så gerne vil indskrænke talefriheden ved at kategorisere de forkerte ord som vold.

Det er dog skønt at se den ansvarlige minister, Eva Kjer Hansens (V), enfoldigt-glade ansigt. Hun tror sikkert, at hun har fundet på noget godt. Hvad sker der mon, når de første rapporter om indvandrerbaseret, verbal chikane løber ind og kræver brug af den ny lovgivning? Tja. Så må man nok forlade dén også, og lave et nyt, visionært forslag om forbud mod parapsykisk vold eller derhenad. Så man kan være sikker på, at den såkaldt borgerlige regering ikke laver noget, der er virksomt. Det skulle jo nødig hedde sig.

Det gør næsten ondt

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Forfatteren Michel Houllebecq giver den som kropumulig reaktionær Ramus Modsat. Han hader islam og sviner gerne hvem som helst til.
Mange så ham gerne hen, hvor peberet gror, hvor det så end er. Men hans romaner er forrygende gode, så han er svær at håndtere i en
krænkelsestid. Weekendavisens anmelder bemærker om hans sidste roman, at den er fyldt med tilsvininger af alskens folkeslag og misogyne bemærkninger om kvinder. Og så tilføjer han klogt, at hans bøger må forsynes med anonymiserede smudsbind, så også Politikens læsere tør læse den uden frygt for at blive udstødt.

Det kan være rigtigt set, men faktisk gav Politikens anmelder romanen rosende ord med på vejen og kaldte forfatteren en af de vigtigste i
vor tid. Det gør næsten ondt på denne Groft Sagter, der gerne tror det værste om de frelstes meningshedsorgan Politiken, men man kan altså gøre frelste mennesker uret.

Dansk filmmuld

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nationalisme »ernærer sig« af en »idyllisering af fortiden«, mener Kim Skotte i forbindelse med en anmeldelse af en film, »Før frosten«. Vi kan regne ud, at så er filmen nok antinationalistisk, for den afromantiserer livet på landet. Det var hårdt, og det vidste vi ikke. Hvem læser Skjoldborg nu om dage?

Dog er det underligt med det antinationale, for filmens instruktør, M. Noer, er vendt tilbage fra USA til den »danske filmmuld«. Det er da ret landligt. Filmens »fortælling« ligner en »ærkedansk« af slagsen. Og Skotte konkluderer at filmen er »nordisk«. Det lyder som en Morten Korch-film, hvis vi lige ser bort fra skuespilleren Jesper Christensen. Han er antinationalist, antiracist og god ved asylbørn. Han er ikke vor tids Ib Mossin.