Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Er sagen ikke, at disse sorte og brune borgere, der ser racisme alle steder, selv er vor tids racister?

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Er alle danskere racister?

Bent Blüdnikow

Hvis vi skal tro Black Lives Matter og organisationens mange sympatisører, er alle danskere mere eller mindre racister. Black Lives Matters ordfører Bwalya Sørensen udtalte således: »I er så bange for, at sorte bare kan få en lille smule rettigheder.«

På sin vis ligner Black Lives Matter en anden ekstrem organisation, nemlig Hizb ut-Tahrir, der mener, at statsracisme er indført i Danmark, og at alle muslimer og »brune« mennesker er udsat for racisme.

Det er sjovt nok, for denne Groft sagt-skribent, der er brunøjet og sorthåret (altså før jeg blev skaldet) og endda jøde, har stort set aldrig (med enkelte små undtagelser) været udsat for denne udbredte racisme, der åbenbart er alle vegne. Men er sagen ikke, at disse sorte og brune borgere, der ser racisme alle steder, selv er vor tids racister, der mener at hudfarve er afgørende?

Bort med »Borte med Blæsten«

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

HBO vil fjerne filmatiseringen af sydstatsromanen »Borte med blæsten«, fordi den er racistisk, som direktøren udtaler. Det er der ikke noget overraskende eller forkert ved. HBO er et privat firma, og de må selv bestemme, hvad de vil sælge, og vi kan lade være at købe.

Det er ikke overraskende, for nu fjernes mange mindesmærker, som har med Sydstaterne at gøre. Yankeerne har vundet igen. »Gone With the Wind« (1936) er ellers et stykke succesfuld kvindelitteratur, og den slags så man eller mænd bort fra engang. Romanen har i øvrigt altid været fjernet; nemlig fra amerikansk litteraturhistorie. Hvorfor? Fordi det er triviallitteratur. Spild af tid. Kitsch. Men er filmen ikke god? Jo, bedre. Man kan ikke lave film af gode romaner, kun dårlige. I dag synes man, at racisme er uæstetisk og dårlig smag, derfor fjerner man filmen. HBO viser hellere voldsfilm med sex i end vammel racisme.