Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Er det i virkeligheden Martin Rossen, der er inde i flodhesten Dolph?

Cordua
Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Rossen inde i Dolph?

Jarl Cordua

På Christiansborg er der opstandelse over, at Mette Frederiksen har udpeget sin spindoktor Martin Rossen til superspindoktor i Statsministeriet, hvor han skal sørge for, at alle ministre makker ret. Noget usædvanligt får han sæde i begge regeringens beslutningsmaskiner, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget.

Der bliver helt sikkert nok at gøre for Rossen, især i Økonomiudvalget, hvor finansminister Nicolai Wammen sidder for bordenden og som den ansvarlige for landets økonomi har rollen som den, der skal hælde ministrenes udgiftskrævende forslag ned ad brættet.

Rossen har dog mulighed for at skælde finansministeren ud, som han har gjort før og lakonisk køre ham over med ordene: »Tør øjnene og kom videre«. Superspindoktoren har dog for nylig indrømmet, at det ikke er ham, der er inde i Bamse. Groft sagt spekulerer på, om Rossen så i stedet kunne være ham, der er inde i flodhesten Dolph?

Bananrepublik eller ej?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tidligere energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), har blot en uge efter fratrædelsen fået nyt deltidsjob som bestyrelsesmedlem i affaldskoncernen Marius Pedersen. Her skal han mod personligt honorar udøse af den viden, som skatteborgerne har betalt ham for at erhverve sig som minister. Det er intet hekseri. Det er kun behændig anvendelse af de manglende regler på området i Danmark, hvor man i modsætning til civiliserede lande som for eksempel Norge, Sverige, Storbritannien og Frankrig ikke har nogen karensperiode, når man så at sige skifter til modsat side.

De borgerlige bør blive socialister

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvad stod der på Enhedslistens valgplakater? »Vælg fællesskabet«. Det er baggrunden for, at romanforfatteren Jens Christian Grøndahl i en kronik om at »genopdage« den borgerlige sjæl konstaterer, at danskerne valgte fællesskabet ved folketingsvalget. Nu stemte alle danskere godt nok ikke på Enhedslisten, langt flere stemte på Venstre, som også går stærkt ind for fællesskab, skønt de er liberale.

Og derfor har Venstre frihed med, men det er for meget, mener Grøndahl, for friheden skal begrænses af fællesskabet. Vi skulle jo nødigt blive individualister a la Kierkegaard. Fordi danskerne valgte rødt fællesskab, maner det til besindelse hos de tabende blå frihedskæmpere. De skal også vælge fællesskabet ligesom Enhedslisten.

Hvad betyder fællesskab for EL? Staten. Med andre ord: Mere stat og mindre samfund. Borgerlige bør blive socialister.