Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Er der ikke mere brug for fakta end følelsesbaseret fiktion, når det drejer sig om klimapolitikken, Dan Jørgensen?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimafiktioner

Peter Nedergaard

Klimaminister Dan Jørgensen har ansat fremtidsfiktionsforfatter Kaspar Colling Nielsen som taleskriver. Han skal angiveligt fremmale skrækvisionerne for ministerens tilhørere, hvis ikke der gøres noget ved klimapolitikken.

Groft sagt overvejer imidlertid altid tingene endnu en gang. Derfor spørger vi, om det er en god idé? Er der ikke mere brug for fakta end følelsesbaseret fiktion, når det drejer sig om klimapolitikken? Er det ikke netop alt for mange følelser og for få fakta, der gør, at danskerne for eksempel tror, at afbrænding af biomasse er godt for klimaet?

Colling Nielsen udgav for mange år siden en fremtidsspådom i form af bogen »Den Danske Borgerkrig 2018-24«. Den borgerkrig kom som bekendt ikke. Hvorfor skal vi nu stole på forfatterens klimaspådomme lagt i ministerens mund?

Feministisk udenrigspolitik i Sverige

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den svenske udenrigsminister Margot Wallström  er netop trådt tilbage. Hun erklærede, at den svenske udenrigspolitik var feministisk. Hvad hun mente lå hen i tåger, men den betød i hvert fald, at hun beskyldte Israel for alle mulige hæslige ting, mens hun var total tavs om f.eks. kvindernes forhold i de palæstinensiske områder.

Men bare vent, for nu bliver det værre. Den nye udenrigsminister er Socialdemokratiets udenrigspolitiske sekretær, Ann Linde, hvis hovedinteresse er hadet til Israel. I 2011 blev hun æret med titlen »Årets Palæstinaven«, uddelt af den palæstineniske forening. Og hun er endvidere forfatter til bogen »Palestine i våra röda hjärtan«.

Vi kan se frem til en yderligere forværring af forholdet mellem Sverige og Israel, som ikke har været på talefod længe, men hvor Sverige vil høste anerkendelse i muslimske lande, for Sverige vil omhyggeligt sørge for, at der ikke er kritik af de muslimske lande.

Begpackers

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Humanistiske samfundsforskere lider af den fordom, at det er deres kald at fjerne andres fordomme. Der findes en meget skadelig fordom, som går ud på, at der i Sydøstasien findes begpackere – på dansk bækpakkere. Vidste De det? Hvide unge fra Vesten tigger på gaden i Hongkong og lignende steder for at tjene til opholdet.

Heldigvis findes et forskerteam på Roskilde Universitet, som forsker i den slags vigtige emner. De har sendt forskerne til Hongkong og klædt sig ud som bækpakkere. Alt betalt. Det er jo videnskab. Og nu skal De høre: Det er en fordom skabt af medierne, det med disse rige bækpakkere. De er i virkeligheden fattige unge fra Østeuropa. Hvad skulle Danmark gøre uden videnskaben? Ja, vi ville gå rundt og tro på myten om bækpakkerne.