Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

En totalamatør og hans fantasterier om »røvlækre vikinger«

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Museet for spøg og skæmt

Peter Nedergaard

Nationalmuseet åbner om en uges tid en stor udstilling om vikingerne. Udstillingen er designet og udformet af kendissen, Jim Lyngvild, hvis tilgang til emnet er, at »vikinger er røvlækre« og »seje«. Jim Lyngvild har ingen dokumenteret viden om emnet, men museets direktør og beslutningstager, Rane Willerslev, har alligevel overladt ham opgaven.

Groft sagt undrer sig såre. Vel er Nationalmuseet økonomisk presset, men det er vel ikke grund nok til at smide al fagmæssig anstændighed over bord og indskibe sig i en totalamatørs fantasterier. Hvad skal vi i det hele taget med et Nationalmuseum, hvis man tror, at det er vejen? Hvis vi skal give et råd, går den i stedet gennem forskning, faglighed og fast arbejde.

Foto: Claus Bigum.

Venstres varme fællesskab

Hans Hauge

Man er ikke noget uden »fællesskabet«, siger de i Enhedslisten og i Indre Mission. Og nu gør de det endog i Danmarks ellers liberale parti, Venstre. Venstrefolk skal åbenbart sige »fællesskab« i hver syvende sætning. Lars Løkke taler endog om »varme fællesskaber«, men gad vide hvad Venstre mener med dette klæbrige, ideologiske begreb? Er de blevet »kommunitarister«, dvs. dyrkere af fællesskaber? Fællesskabet er arbejde. Fællesskab er danskhed. Fællesskab er EU. Alt er fællesskab, og man er kun fri ved at underkaste sig det store Vi. I de gode, gamle dage var Venstres ægte liberale slogan »Mere samfund, mindre stat«, for fællesskab er også et andet ord for staten. Det bliver snart sådan, at de udskifter ordet »velfærdssamfundet« med »velfærdsfællesskabet«. Venstres nye motto kunne være: Mere stat (fællesskab), mindre frihed.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Astrologi for hippier

Eva Selsing

Nu er hun her! Feminist-socialist-astrologen, der kan læse stjernerne på en kulturelt sensitiv, patriarki-kritisk og fruentimmervenlig måde. Slut med at drømme om at møde den store kærlighed og den slags bourgeois propaganda. Næh, Chani Nicholas, som den amerikanske femiastrolog hedder, tordner mod Trump og den sociale uretfærdighed og uligestillingen, når himmellegemerne står mest optimalt. Det er jo dumt at begynde at kritisere de dumme mænd og kapitalismen og alt det der, hvis nu der ikke er nymåne henne hos Skorpionen, ikke sandt?

Man må håbe, at Nicholas får held med sit forehavende, for der er virkelig mange ting at tage fat på, sådan kosmisk set. Verdensrummet er jo helt vildt mandschauvinistisk, ikke mindst stjernetegnene. Jomfruen, for eksempel. Hvad er det for noget victoriansk undertrykkelse? Og så har vi slet ikke nævnt Tyren, som er en metafor for den ækle maskulinitet. Af mænd for mænd. Og Løven – en fornærmelse mod alle de seje løvinder, der brøler så godt hver dag derude i samfundet. Man bliver så træt af al den sexisme. På med arbejdstøjet, fru femistjernelæser.