Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

En royal skideballe til de unge

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Årh hvad, coronavirus

Eva Selsing

Majestæten gik på TV og talte, som kun hun kan, til os alle sammen. Til danskere i alle aldre – men det lå mellem linjerne, at det særligt var rettet mod de unge og andre grupperinger, der ikke tager faren alvorligt. Folk, der mødes i store grupper og fortsætter livet som det var før epidemien. Det, påpegede Dronningen, er decideret hensynsløst.

Og lige så velplacerede, disse ord er, lige så usikkert er det, om modtagerne er til stede. For majestæten taler lige ud i individualismen. Vi er jo i den liberale tidsalder, hvor alle hytter deres eget skind. Jeg har ret til dette! Er der noget samfundssind tilbage fra forne tider, er det på trods af nutiden, på trods af den herskende ideologi.

Det skal blive spændende, om en royal skideballe kan rette op på bare en smule af tidens skæve narcissisme.

Jens Lundgrens tunge evidenser

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jens Lundgren er professor i infektionssygdomme. Fint nok. Han er videnskabsmand, og tror på tung evidens. OK. Det er videnskabsretorik, som »sender signaler«. Videnskabsmænd behøver ikke kende noget til den filosofi, som er grundlag for enhver videnskab. Lundgren behøver ikke vide noget om kultur, vaner og den slags. Og det gør han heller ikke. Han er københavner, og han er vant til at give knus og kram. Den slags gør man ikke i Vendsyssel. Københavnerne skal  bare blive vendelboer.

Dernæst har Lundgren åbenbart »tung evidens« for sit trivialdarwinistiske udsagn om, at mennesket »er et flokdyr«. Nej, Lundgren, det er mennesket ikke. Det er ikke en abekat, som Grundtvig sagde, eller det er hin enkelte, som Kierkegaard sagde. Men hvad kender Lundgren til dansk kultur?