Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Elbæks ministerhold skal have Rasta-garn og turban. Hvad med indhold og kompetencer?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er bare noget, vi leger

Peter Nedergaard

Statsministerkandidaten Uffe Elbæk tog for nylig imod i sit alternative statsministerium ved Nørreport Station i København. Han slog her fast, vedrørende sit kommende ministerhold, at der »skal både være en med rastafarihår og en med turban.« For Elbæk er det tilsyneladende den udvendige markør, som tæller. Om der er indhold og kompetence bag er mindre vigtigt. Lidt ligesom når Elbæk udtaler, at Alternativet skal gå forrest i kampen for klimaet, men alligevel ikke selv lever op til indholdet heri, når han bedriver umådeholdent klimasvinende flyvemaskinerejseri. For det hele er jo bare for sjov. Ingen tager alligevel statsministerkandidaten og ministerholdet alvorligt.

Fogh og Irak-krigen

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Historikerundersøgelsen om Danmarks deltagelse i krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak er udtryk for »metodologisk nationalisme«. Dvs. den ser kun på Danmark og lukker øjnene for verden. Danmark var en lille del af en koalition (Coalition of the Willing), som bestod af 46 lande, deriblandt de fleste EU-lande. Det var et netværk. Og Australien og endda Tonga var med. Er der i så fald 46 Fogh’er, som skal anklages? 46 løgnere? Imens kører Fogh rundt i EU og smager på vin og frygter alle nationalisterne. De er som masseødelæggelsesvåben, der kan true EU. De skal væk, hvis de altså findes i virkeligheden.

Sundhedsreformen

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Visionen for sundhedsreformen er endelig blevet offentliggjort. Det var på tide. Der er mange visioner. De ulønnede folkevalgte i regionerne fjernes og erstattes med professionelle højtbetalte akademikere, hvilket giver en bonuseffekt, specielt på lønudgifterne. Og så bliver sundhed mere nærværende. Der oprettes 21 sundhedsområder, så driverterne i kommunerne og de praktiserende læger får mere at lave.

Groft sagt synes, at det er en prægtig idé. Det er alment kendt, at vi har for mange praktiserende læger, og dem der findes, mangler arbejde. En beskæftigelsesindsats synes nødvendig. Ikke alene får vi sat flere akademikere i arbejde, men får også rumpet op på de praktiserende læger. Skulle det gå galt, er der ingen, der opdager det. Fortsæt endelig med fuld fart.