Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eid og jul

 

Der skæres ned på de såkaldte »humanistiske« fag. Mest på Københavns Universitet, hvor de har flest af dem. Og hvor er det dog trist. Men så er det glædeligt, at der er forskningspenge til at forske videnskabeligt i, hvordan muslimer fejrer Eid al-Fitr i Tyskland. Intet kunne være mere samfundsnyttigt.

Nadia Jul Jeldtoft hedder forskeren. Hun er ph.d. i religionssociologi og minoritetsstudier og har forsket i hverdagsreligiøsitet hos muslimer i Danmark, Tyskland og USA. Hun har nok rejst meget og spurgt dem ud: disse sagesløse forskningsobjekter.

Hun har gjort epokegørende opdagelser. Hør blot: Jul og Eid ligner hinanden. Det er sørme godt fundet på. Og hvorfor? Det har noget med tradition og kultur at gøre. Jamen, det er nærmest en mageløs opdagelse. Sig så ikke, at minoritetsstudier ikke fortjener forskningspenge.

8/Hans Hauge