Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Egtvedpigen er dansk, men hvad med prins Henriks børn, DF?

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Egtvedpigen og prinserne

Bent Blüdnikow

»Vi vil have nedsat en arbejdsgruppe, som skal udvikle nye modeller og regne endnu flere grupper med, når man laver befolkningsfremskrivninger af, hvor mange i Danmark, der har indvandrerbaggrund. Jeg mener f.eks. godt, at man kan blive ved med statistisk set at regne folk for efterkommere i 4. eller 5. generation,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til B.T.

Hvis Martin Henriksen vil bruge den model, så vil denne Groft Sagt-skribent blive regnet til en borger med indvandrerbaggrund og det vil kæmpegrupper af andre danskere også. Faktisk så mange, at det ikke giver mening og Danmarks Statistik vil svømme i folk med indvandrerbaggrund.

Nu er Egtvedpigen med stor sandsynlighed blevet identificeret som dansker og Grauballe-manden er vist også god nok, men med Henriksens krav vil afdøde prins Henriks børn have indvandrerbaggrund.

Formløshedens tyranni

Hans Hauge 

Når man er konservativ, vil man gerne bevare dannelse, værdighed, omgangsformer og almindelig høflighed. Eller sådan var det i gamle dage. Nu er selv Det Konservative Folkeparti blevet ramt af formløshedens tyranni. Vi er vant til at se Enhedslistens socialister og de andre på venstre side i grimme undertrøjer på Folketingets talerstol og endog formandsstol. De har dårlig smag. Det ved vi.

Nu synes selv Mette Abildgaard (K), at det »virkelig ikke kan passe«, at hun ikke må komme slæbende med sit barn i folketingssalen. Nej, hvad gør dog det? Heldigvis er der nogen, som holder på former og konventioner, og det er DF. Før var det sådan, at der var to steder, hvor man ikke tager sin baby med: I folketingssalen og til banko. Nu er det kun banko, som afvikles på en forsvarlig måde.

Lyt endelig ikke

Lars Møller

Uforvarende har ældreordfører Astrid Krag (S) smidt en bombe ind i Socialdemokratiets politik og den logik, den hviler på. Der kan ikke blive tale om at skelne mellem rige og almindelige menneskers ældrepleje i fremtiden. Hele samfundsmodellen er nemlig bygget op sådan, at de rigeste også betaler det meste i skat. Som noget helt nyt vil hun dermed ikke straffe de rigeste, altså når de bliver gamle nok.

Groft sagt kan godt lide Astrid og håber ikke, at den socialdemokratiske ledelse har hørt efter. Hun ryger direkte ud i kulden, hvis den trænger ind. Hun hævder, at de rigeste ikke skal forfølges efter at de har nået en vis alder, og det kan umuligt være socialdemokratisk politik. Her skal de rigeste gøres så fattige som overhovedet muligt.