Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Dumme, gamle ord

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sprogprofessor Jørn Lund har fundet 25 danske ord, som han mener er blevet overflødige. Blandt andet, fordi de ikke er blandt de ti gloser, ungdommen af i dag er bekendt med. Groft sagt svarer selvfølgelig professoren med udgangspunkt i de truede ord:

Professor Lunds hovne accept af ungdommens sproglige fattigdom må opvigle sprogelskere fra nær og fjern. Vi bliver olme, fortørnede og skutter os ved denne ukærlige og bryske omgang med vores lille, men smukke modersmål. En professor i sprog burde have bevaringen af fine, ældre gloser og mundheld som sin stolte kæphest – og i hvert fald ikke virke som en hæmsko derfor.

Sprogprofessoren kan passende samle sit pikpak og, med et greb i portemonnæen, tage betalingsdrosken ud i landet. Her kan han ved selvsyn konstatere, at vi er en del, der både kender og bruger de gamle ord. Vi bliver fattigere foruden, og derfor skal vi ikke lefle for det unge, åndelige armod. Lad ikke den poetiske hyrdetime erstattes af nutidens endimensionale vulgaritet. Selvom det er det, de unge (og Jørn Lund) vil have. Det ville jo være så nedtur, lissom.