Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Dødsstjernen i Bruxelles nægter at spørge befolkningerne - den slags pøbelvælde kan EU ikke holde til

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hær mod hvem?

Eva Selsing

EUs førerpar, Merkel & Macron, har netop underskrevet de første dokumenter til oprettelsen af en EU-hær. Som fru kansleren sagde: »Denne pagt skal føre til opbygningen af fælles tysk-fransk militærkultur, og den skal bidrage til oprettelsen af en europæisk hær.«

Godt nyt for alle føderalister og imperietyper. Mindre godt for os andre. For hvem skal hæren indsættes mod, monstro? I hvert fald ikke de rare mennesker fra syd, der vandrer herop i ønsket om at bidrage til Europas fortsatte vækst og velstand. Dem er eurokraterne bevisligt meget glade for.

Næ, man kunne forestille sig, at det enten var uregerlige indvortes elementer i de enkelte medlemslande – Macron kunne godt bruge en løsning på problemet med de gule veste – eller måske håber man på noget drama med de farlige Orban-typer? Uanset hvad, kan vi være sikre på, at det ikke bliver noget, der kan holde til, at Dødsstjernen i Bruxelles spørger befolkningerne. Den slags pøbelvælde kan EU-projektet ikke længere trækkes med. Demokratisk bliver det i hvert fald ikke.

Tænk, hvis det havde været en fascist

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dea Trier Mørchs kunstudstilling på Louisiana bliver rost i alle aviser, undtagen af denne Groft Sagt-skribents sure kommentar i Berlingske, der kritiserede museets forvandlingskunst, som gjorde Dea Trier Mørch om fra kommunist til humanist. I andre aviser roses hun og hendes politiske engagement i kommunismens navn glider man udenom.

I Information skriver anmelderen: »Det er billeder, som fortsat virker, og virker godt. Det er billeder, der vidner om et samfundsengagement, som uden tvivl vil interessere nye generationer, for hvem aktivisme og engagement trænger sig på som en nødvendighed.«

I Weekendavisen, der udgives af et borgerligt bladhus, er vurderingen den samme enfoldige. Tænk, hvis udstillingen havde vist værker af en fascistisk kunstner? Hvad havde anmelderne så skrevet? Det ved vi godt, for mens man humaniserer kommunistiske kunstnere, så fremhæver man altid det dæmoniske politiske aspekt af fascister og højreradikale for ligesom at lære noget af historien!

Knus, Mette

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Valgkampen er i gang. Det markerer Socialdemokratiet ved at lancere et nyt pensionsudspil, hvor pensionsalderen er differentieret i forhold til faggrupper. »Et job som f.eks. murer, social- og sundhedsassistent, slagter, rengøringsassistent, jord- og betonarbejder, butiksassistent, pædagog eller sygeplejerske kan være hårdt,« skriver Socialdemokratiet på sin hjemmeside.

Groft Sagt har gennemlæst pensionsudspillet, der er baseret på tal, som ikke findes, og har udarbejdet følgende resume af det: »Kære murer, social- og sundhedsassistent, slagter, rengøringsassistent, jord- og betonarbejder, butiksassistent, pædagog eller sygeplejerske. Vil I ikke godt, please, stemme på mig? Knus, Mette.«