Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Dialekter skal være tydeligere: Nu bliver Radio24syv til Radjo Firåtyw/Syw

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Radjo Firåtyw/Syw

Peter Nedergaard

Groft sagt er kommet under vejr med, at en gruppe østjyske medieaktører vil byde på den radiolicens, som Radio24syv i København ikke længere skal stå for. Det nye hovedkvarter skal placeres et endnu ikke vedtaget sted nordvest for Mariager med det formål at give radiostationen en klar jysk tone. Det skal også afspejle sig i sproget, hvor den nye station klart skal fremme den stedlige dialekt.

Groft sagt synes, at det er positivt, at dialekterne nu kommer til ære og værdighed igen. Vi har fået at vide, at en del 24syv-programmer fortsætter i de nye gevandter: »Det, vi taler om« bliver til »Ål wi snakk om«. »Den korte radioavis v/ Kirsten Birgit« omdannes til »A præssens radjoawis v/ Anne-Grethe«. »Riskærs Fredagsbar« fortsætter som »Jacob Haugaards bådega«. »Politiradio« skal hedde »Siet fra a landbetjænt«.

Groft sagt glæder sig allerede.

Det totale fællesskab

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Fællesskab giver håb«. Dette religiøse budskab sidder socialisterne i SF og ser på mere end 110 kilometer fra København. De er taget på hotel i Kolding, og der skal de efter formandens tale nok spise fælles frokost og sikkert uden svinekød og med glutenfri brød, for socialister er også individualister. De vil vælge selv.

Hvilket abstrakt, anonymt »fællesskab« mon det er, som Pia Olsen Dyhr vil have håb fra? Er det det samme fællesskab, som Venstre dyrker? Eller Enhedslisten? Eller DF? Det er i al fald et fællesskab, som den enkelte skal underkaste sig. Det store Vi, som de sagde i 1930ernes anti-liberale Tyskland. Det er ikke det nationale fællesskab, for socialister er ikke nationale. Hvad er det så? Det er staten. Staten giver håb. Sådan er socialismen.

Weekendavisen dækker sine spor

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Efter frikendelsen af Trump for konspiration med russerne har Weekendavisen travlt med at slette sine spor, for avisen førte kampagne mod Trump for netop konspiration. I en leder nævnes frifindelsen, men skribenten kan ikke nære sig og gentager gamle anklager: »Russerne havde talrige veldokumenterede kontakter til
Trump-kampagnen under valgkampen.«

Trump er imidlertid frikendt og nu rettes lyset mod det kupagtige forsøg på at miskreditere ham, som FBI og andre af Obamas gamle medarbejdere forsøgte. Wall Street Journal skriver i en leder: »Mueller har sendt teorier om russisk konspiration til de vanvittiges og forbitredes ødemark, men der er stadig løse ender. Hvordan blev propagandaen - kendt som Steele-dossiet - basis for en helt utraditionel FBI undersøgelse af præsidentkampagnen; et misbrug af loven og to års medie- og politisk hysteri?«

Det står der ikke et ord om i WAs leder. Dansk journalistik har det svært med selvkritik.