Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

DF og topskatten

05DEBjeve-Edith-Thingstrup-.jpg
BMINTERN - Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere

Folk, der tjener 500.000 kr. om året i Gentofte, betaler mindre af den sidst tjente krone end dem, der tjener 500.000 om året i Herning. Paradokset skyldes en kombination af regler. Først betaler man jo bl.a. kommuneskat og bagefter skat til staten, bl.a. topskat. Men for at undgå samlede skatter over 56 procent, er der et »skråt skatteloft«. Hvis man derfor er så uheldig at bo i en ineffektiv kommune med høje skatter, bliver ens topskat sat ned. Hvis man til gengæld er så heldig at bo i en effektiv kommune med lave skatter, kommer man slet ikke op til det skrå skatteloft. Og så betaler man reelt mindre i skat af sidst tjente krone. Takket være kommunerne.

Dansk Folkeparti er »overrasket over forskellene«, lyder det fra finansordfører René Christensen. Klart, klart. DF vedtager jo skattelove, men aner naturligvis ikke, hvad konsekvensen egentlig er. Alligevel er DFeren fast i kødet: Løsningen er ikke en sænkelse af topskatten. Cato den Ældre afsluttede alle taler med ordene: »I øvrigt mener jeg, at Karthago bør ødelægges«. Dansk Folkeparti afslutter alle taler med ordene: »I øvrigt mener vi, at topskatten skal fortsætte med at ødelæggelse velstand.«