Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det ville være mere retvisende, hvis Kina sendte hyæner i stedet for pandaer

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kinesiske hyæner

Bent Blüdnikow

I 1997 vovede Danmark at fremsætte en Kina-kritisk resolution i FNs Menneskerettighedskommission (nu Menneskerettighedsrådet). Den blev selvfølgelig ikke vedtaget og Kina skruede bissen på over for Danmark og truede med at nedfryse alle diplomatiske forbindelser.

Det lærte vi meget af og siden har vi ikke fornærmet det kommunistiske regime på nogen måde, selv om kz-lejrene endnu eksisterer og den massive undertrykkelse ikke er blevet bedre.

Forholdet er faktisk glimrende mellem vore to lande og Kina har netop sendt nogle utroligt charmerende pandaer til Danmark, som ingen kan stå for. De er ganske vist i bur ligesom millioner af kinesiske fanger, men det tænker vi ikke på. Men Groft Sagt har et forslag til kineserne:

Pandaerne er supersøde, men måske ville to hyæner være et mere realistisk billede af regimets karakter og få danskere til at gennemskue falskspilleriet.

Ih, hvor det buldrer

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Den teknologiske udvikling buldrer derudad.« Det lyder dramatisk, men det er en tom gentagelse af, hvad man har sagt, siden dampskibene buldrede derudad. Eller telegrafen. Eller avisen. Nu er det de sociale medier, der buldrer derudad, og man kan næsten gætte sig til, hvad denne buldren er? Rigtigt gættet: »En udfordring«. Men så er de heldigvis også en »mulighed«.

Det lyder dybt. Sådan noget kan den radikale Ida Auken og formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen, finde på at skrive. I dag kæmper de Radikale og ingeniørerne mod robotter. Disse robotter vil åbenbart have os til at stemme forkert. Trump og Brexit, you know. De gør, at vi ikke kan skelne mellem sand og falsk. De kommer med misinformation og manipulation. Og sådan var det godt nok ikke i gamle dage. Dengang var der ingen, som misinformerede om noget som helst: hverken de Radikale eller ingeniørerne. De sagde altid sandheden.

Ih, hvor vi gungrer

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimapolitikken er blevet en varm politisk sag. Danske politikere melder sig under fanerne med bud på, hvor meget de vil gøre på området. Man har næsten det indtryk, at blot Danmark gør en masse, er problemet løst. Sandheden er imidlertid, at den danske indsats intet betyder. Den er uden effekt. Vi udslipper kun 1/1.000 af den samlede mængde af klimagasser i verden.

Men så må EU da kunne gøre noget? Ja, det ville hjælpe langt mere, men EUs andel af verdens udslip af klimagasser er allerede kraftigt faldende og på vej mod kun at udgøre 1/10 af verdens udslip. Det er Kina, USA og Indien, vi skal have fat i. Men hører de efter, når danske politikere slipper klimafølelserne løs? Groft sagt tvivler.