Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det pokkers folk

Peter Kurrild-Klitgaard Fold sammen
Læs mere

Forleden var Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager (R) i Deadline for at fortælle om, hvor ked af Brexit, hun var. »Jeg synes, det er et grundskud mod det, jeg i hele mit voksenliv har oplevet som den måde, vi skulle være sammen i verden på.« Hvis der blandt de gymnasiale klicheer overhovedet er en mening med udsagnet, er det svært at forstå anderledes, end at man ikke skal lade vælgerne stemme om den slags ting, og hvis man gør, skal de i hvert fald vælge rigtigt.

Hvad det så end er – for lad os se engang: Vestager begyndte sit »voksenliv« i 1986, samme år som danskerne ved en folkeafstemning stemte ja til det daværende EFs indre marked – med radikal modstand. Partiet ville (ligesom briterne i dag) gerne have frihandel, men (ligesom briterne i dag) ikke den politiske overbygning. Siden dengang har Vestager været aktiv i sit parti – og da blev der afholdt en lang række danske EU-folkeafstemninger, altid med radikal medvirken. Læg dertil, at partiets eget program for en ny grundlov insisterer på øget brug af folkeafstemninger.

Så selv når vi frasorterer »sammen i verden«, »grundskud« og »hele voksenliv«, er det for Deres Groft sagt svært at forstå EU-kommissærens udsagn som andet end, at hun nu mener noget andet end, hvad hendes parti plejede at mene, og at vælgerne skal gøre, som de får besked på. Intet er forandret.