Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det må jo være brune unge, der kaster flasker mod studenter, ikke, Pia?

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bedre held næste år

Jarl Cordua

Til midsommer hører den muntre bægerklang fra nys udsprungne studenter, der fejrer, at eksamen er i hus ved i åbne lastvogne at køre landets byer tyndt. Imidlertid lurer slangen i græsset, for desværre findes der mindre ånder, der ikke under andre at more sig uden at få ondt et vist sted. I år var den gal i Ålsgårde, hvor der blev kastet flasker mod en studentervogn.

Traditionen tro spekulerede Folketingets nu tidligere formand Pia Kjærsgaard i, om det var indvandrerunge, der havde været på spil? Ja, hvorfor blev det ikke straks afklaret? Med det skuffende valgresultat in mente, forstår man DF-politikerens trang til at fiske i rørte vande, når muligheden opstår. Desværre var der ikke bid denne gang, for politiet måtte nemlig konkludere, at der kun var udskrevet bøder til unge med pæredanske efternavne.

Man fornemmer skuffelsen, og Groft Sagt ønsker Kjærsgaard: Bedre held til næste år!

Selvanprisning

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

DR Medieforskning har undersøgt mediernes valgdækning. Man er på den baggrund – meget hurtigt, må man sige – nået frem til det resultat, at DR var det mest troværdige medie under valgkampen. Blandt andet var DR 1s dækning på valgdagen klart bedre end TV 2s, viser den uafhængige og uhildede forskning fra DR Medieforskning.

Groft sagt troede, at den overdrevne selvanprisnings tid var ovre i dansk reklame. Den undervurderer simpelt hen folks intelligens og kritiske sans. Men den slags overvejelser stopper åbenbart ikke DR.

Da de grønne blev brune

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Ungdommen er i dag mere levende end nogensinde. Den tror. Og ungdommen har altid ret før de ældre.« Det skrev Joseph Goebbels i sin dagbogsroman »Michael« fra 1929.

Den tyske ungdom havde allerede før Første Verdenskrig kæmpet i Ungdomsbevægelsen og i Vandrefuglene for naturbevaring, biodynamisk mad, lokale produkter, beskyttelse af skovene, mindre vækst og mere lighed. Det førte til den første grønne bevægelse, og den første grønne politiker, R.W. Darré, blev ernærings- og landbrugsminister i 1933. Det er ham med Blut und Boden.

Nationalsocialismen var økologisk, og ordet er jo tysk. Men da NSDAP blev regeringsbærende, støttet af andre partier, glemte de naturen og satsede på autobaner, teknik, robotter, regnemaskiner. Goebbels fyrede Darré. De glemte miljøet. Sådan går det tit, når et parti kommer til magten. De grønne blev brune. De falmede.