Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det er ikke første gang, Nobelprisen går til en politisk idiotisk forfatter

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En stor digter, men en endnu større idiot

Bent Blüdnikow

Peter Handke fik Nobelprisen i litteratur, men mange pegede på, at den kontroversielle forfatter havde støttet serberne under Balkankrigen. Sandt nok og hans udtalelser om krigsforbryderen Slobodan Milošević  er ikke kønne.

På den anden side har der været venstreekstremistiske forfattere, der fik Nobelprisen uden ståhej. Venstreekstremisten Harold Pinter fik den i 2005 og han sammenlignede USAs forbrydelser med nazisternes. Stalinisten Pablo Neruda fik den også og hans forsvar for massemorderen var da værre end Handkes udtalelser. Gabriel Carcia Marquez hyldede Cubas diktator Fidel Castro, men fik alligevel prisen.

Problemet er jo, at forfattere ofte er politisk naive og Ulrik Høy skrev engang om Klaus Rifbjerg: »Klaus Rifbjerg er en stor digter og endnu større idiot.« Og han fik ikke engang Nobelprisen.

Når ord ikke holdes

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det konservative Folkeparti taler utvetydigt om den voldsomt stigende grundskyld. »Vi vil sænke grundskylden«, lover man på partiets hjemmeside. Frederiksberg er et sted, hvor disse ord let kunne omsættes til handling. Her sidder partiet med borgmesterposten og borgerligt flertal.

Samtidig er Frederiksberg en af de kommuner i Danmark, hvor den erlagte grundskyld er højest. I kommunen stiger grundskylden desuden gennemsnitligt knap 3.000 kroner for husejerne næste år oven i de 40.000-50.000 kroner, som mange allerede betaler.

Kommunerne kan selv bremse udviklingen, men ved det netop overståede budgetforlig har man ladet stå til på Frederiksberg. Groft sagt foreslår, at partiet indfører en god omgang – konservativ – ordholdenhed helt ud i kommunerne. Hvis det ikke er konservativt, at ord står til troende, så ved vi ikke, hvad det er.