Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det er ikke fake news, når Trump taler om besatte lufthavne i 1775

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Rettidig omhu

Lars Møller

Præsident Trump har peppet den traditionelle amerikanske fejring af USAs uafhængighedsdag lidt op. Han har hentet inspiration i Frankrig, hvor nationaldagen fejres med en militærparade samt formentlig også i Rusland, Kina og Nordkorea, hvor lidt større militærparader er en festlig del af fejringer.

Ingen af de nævnte nationer kan dog matche præsidentens tale i anledning af dagen. Præsidenten kunne nemlig afsløre en historisk sensation: de amerikanske revolutionære styrker besatte allerede i 1775 lufthavne i uafhængighedskrigen mod briterne.

Emnet kræver formentlig yderligere forskning, da brødrene Wright først fløj i 1903, men Groft sagt må erkende, at der her er tale om et helt ekstraordinært tilfælde af rettidig omhu. Der er ikke tale om fake news, det var nemlig Trump selv, der sagde det.

Med pis Mario og Mao

Peter Nedergaard

Den nye boligminister, Kaare Dybvad, vil ikke længere anvende ordet »ghetto« om ghettoer. Det skyldes, at det kan give beboerne negative følelser. »Jeg vil som minister ikke stemple dem,« siger Kaare Dybvad.

Groft sagt er enig. Ord betyder noget. Som alle indianske – undskyld indfødte amerikanske – shamaner ved, opstår der mystiske bevidsthedsændringer, når bestemte ord udsiges. Vi foreslår derfor »ghetto« erstattet af begrebet »Momentvis etablerede danske parallelsamfund i storbyer med anderledes relativt intern overvejende overvægt gennem modtagere af overførselsindkomster.«

Med det første bogstav fra hvert af begrebets ord kan man forkortet kalde det for »Med pis Mario og Mao«-princippet. Det kan ingen gå imod. For ingen ved, hvad det betyder.

Udtagning er nationalisering

Hans Hauge

Det er et underligt ord, som den »politiske forståelse« arbejder med: »at udtage«. Hvad betyder det? Man kan blive udtaget til et hold, men hvad betyder »at udtage landbrugsjord«? Når de gør det, forvandler de kultur (landbrug) til uberørt natur. Siger de. Siger de røde. Siger socialisterne. Siger kommunisterne. Hvad mener de? De mener at tage jord, de mener at nationalisere.

Det afslørede Pernille Skipper (EL). Hun sagde på TV2 »vores landbrug«. Er Pernille Skipper og hendes mand blevet gårdejere? Er de blevet fritidsbønder? Njet. Det er klart, hvad hun mener. Staten skal overtage landbruget. Vi vil snart se kollektivlandbrug a la DDR. For ellers kan det ikke gå hurtigt.