Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det er en ny form for racisme at lægge så stor vægt på race som i »hudfarvedebatten«

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De nye hudfarveracister

Bent Blüdnikow

De fleste danskere har det sikkert ligesom denne Groft Sagt-skribent, at man ikke tænker i racer eller hudfarver, men i det enkelte menneskes kvaliteter. Men den såkaldte identitetspolitik har både i USA og Europa medført, at race og hudfarve er blevet et særkende for gruppeidentitet. Hvor vi før ikke skænkede det en tanke, om folk var gule, blå eller orangefarvede, så skal vi pludselig tage hensyn til den slags, for det kræver folk fra alle mulige forskellige minoriteter.

I Berlingske skriver Josette Niyomwungere, at det er et privilegium at være hvid i Danmark, og at ordet »hudfarve« refererer til den hvide majoritet, og at hun som sort føler sig utilpasset og fremmedgjort, selv om hun anser sig som dansker.

Jamen, der er da ingen (bortset fra nogle gale ekstremister) der skænker det en tanke, om du er sort, hvid eller grøn, Josette. Det er en ny form for »racisme« at lægge så stort vægt på race og hudfarve. Kan vi ikke slippe for det?

Strategisk sygemelding

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Enhedslistens teknikborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen, har meldt sig syg, fordi der under en EL-fest for nylig angiveligt fandt en voldtægt sted i hendes lejlighed. Den sigtede er et højtstående EL-medlem (der er navneforbud), som ifølge retsbogen »i perioden mellem den 31. marts 2019 ca. kl. 00.00 til den 1. april 2019 ca. kl. 10.00« voldtog en kvinde, »der som følge af alkoholindtag og/eller træthed befandt sig i en tilstand eller situation, i hvilken hun var ude af stand til at modsætte sig handlingen.«

Da sagen kom ud i offentligheden, kom sygemeldingen pludselig, så hun kunne undgå spørgsmål a la: Hvordan kan man begå voldtægt i en lejlighed, uden at nogen opdager det? Hvorfor har ingen holdt øje med den sanseløst berusede kvinde? Er det rigtigt, at den sigtede har været meget aktiv i ELs antivoldtægtskampagner?

Pæne mennesker

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) investerede i 2016 seks mio. kr. for at indkøbe lækkede dokumenter fra firmaet bag den såkaldte Panamasag. Den gik ud på, at skatteydere skjulte formuer uden for Danmark, så de ikke skulle betale deres skat. Ved hjælp af de indkøbte dokumenter har skattemyndighederne fundet frem til navnene på de danskere, der har snydt, og man er nu i gang med at rejse en række sager.

Det er imidlertid helt forkert ifølge skatteadvokat Torben Bagge. Han repræsenterer nemlig nogle af snyderne. Det er pæne mennesker, der fuldstændigt urimeligt skal trækkes gennem en offentlig retssag, hvilket ikke tjener systemet til ære. Groft sagt er helt enig med Torben. Myndighederne bør kun forfølge kriminelle, svindlere og alle de andre. Ikke pæne mennesker.