Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det danske sprog

Læs mere
Fold sammen

En Danmarkskanon skal sætte ord på værdier. Det var overskriften i DR2s indslag om Danmarkskanonen. Mon DR forestiller sig, at der er en masse »værdier«, der render rundt i verden, og så har vi nogle danske ord, som vi kan indfange dem med? Sådan ligesom man sætter etiketter på flasker? I studiet var Jens Chr. Grøndahl, som er kommet med sit bud på det danske, der ikke må have noget med det nationale at gøre. Det danske er det danske sprog. Det er jo ren H.C. Andersen.

Grøndahl har den idé, at en Danmarkskanon kan »åbne« og ikke »lukke«, for rundt om i EU er de ved at lukke. Det må vi ikke. Vi skal inkludere alle – på nær nationalister naturligvis. Nationalismen, der er ond, har skabt det danske sprog, og det er godt. Nationalsprog har vi for at holde da andre ude. Hvis vi skal inkludere, skal vi da tale engelsk. Hvis Grøndahl vidste, hvad han talte om, skulle han kalde engelsk for en dansk værdi: Danglish. For hvis ligestilling, som vi ikke har, er en dansk værdi, hvorfor kan engelsk så ikke være det?