Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Der var tilsyneladende større talefrihed i det romerske senat end i dagens Sverige

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De er skøre, de svenskere

Bent Blüdnikow

Det var Asterix i den berømte tegneserie, der sagde om romerne, at de var skøre, mens han bankede dem til plukfisk. Citatet er nu om dage mere passende til svenskerne, for på trods af yderst selektiv politisk korrekt mediecensur i svensk presse, så slipper der sommetider

forbløffende historier ud. Sveriges statslige radio/TV SVT har netop overraskende nok berettet, at en ung pige ved navn Anna (et psedonym) fik forbud på sit gymnasium i Göteborg at holde foredrag om Israel-Palæstina-konflikten, fordi hun tog Israels parti. Hendes forslag til foredraget vakte så stor vrede på skolen, at hendes lærer og rektor besluttede sig til at forbyde hende at holde det. Først da SVT ringede til rektoren indrømmede denne, at det nok ikke var en god ide at forbyde Anna at tale. Nu har Anna fået lov til at holde sit foredrag.

Der var tilsyneladende større talefrihed i det romerske senat end i dagens Sverige.

Out of Bounds

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Out of Bounds er et godt militært udtryk, der betyder forbudt område. Der lader til at være en vis forvirring i dets anvendelse, hvorfor Groft sagt skal give en kort vejledning. Det er ok at kalde præsident Trump for en hvid mandschauvinistisk sexistisk gris, men det er Out of Bounds at benævne Julian Assange som en sådan, bare fordi han er anklaget for en dobbelt voldtægt. Han er nemlig progressiv, hvorfor kvinderne sikkert selv var ude om det. Det er ok at ønske at forbyde provokatørers ret til at protestere, men det er Out of Bounds at kritisere minoriteters ret til at lave ballade, brænde biler og overfalde politiet.

Skulle indholdet af denne Groft sagt være Out of Bounds, beklager vi selvfølgelig.

Bodega-politik

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kim Christiansen og Pia Adelsteen er et MF-par for Dansk Folkeparti. De bor i Mariager, hvor de også driver et værtshus, hvilket der naturligvis intet galt er i. Det skulle da lige være, hvis det var værtshuslogikken, som drev beslutningerne. Kim Christiansen fik tidligere barberet sin omfartsvej rundt om Mariager ned fra 377 millioner til 80 millioner kroner, fordi alle eksperter var enige om, at der ikke var grundlag for den dyre løsning.

Nu viser det sig, at MF-ægteparret også har promoveret et kystsikringssystem med plastikrør på Vestkysten, som er ubrugeligt ifølge eksperter på DTU. Alligevel har de nu fået igennem, at der skal kastes ti millioner surt tjente skatteborgerkroner efter projektet. Groft sagt spørger: Er det rigtigt, at politikeres renommé rangerer på linje med værtshusholdernes efter kl. 24?