Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Der var ikke plads til dansk ironi i Højskolesangbogen. Heldigvis fandt man det næstmest danske; ramadan

Danmark og Højskolesangbogen

Christian Marcussen

Alting har en ende. Også Shu-bi-dua-sangen »Danmark«, som efter 31 år ryger ud af Højskolesangbogen, der til gengæld krydres med Isam B-sangen »Ramadan i København«.

Shu-bi-duas folkelige fædrelandssang – med sin selvironiske kærlighed til Danmark – var simpelthen »ikke god nok«, siger udvalget. De afviser samtidig, at det har noget som helst med den politisk ukorrekte tekst at gøre.

Den lyder: »Der findes andre mennesker end dem, der er danske. De bor i huler og slås hele dagen. Det har vi li’godt aldrig nogensinde gjort. De varme lande er noget lort.«

Groft sagt mener, at teksten kunne give højskoleelever en fremragende anledning til at drøfte noget af det allermest danske, der findes, nemlig ironi. Dog trøster vi os med, at der trods alt blev plads til det næstmest danske, der findes, nemlig ramadan.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Det erindrer jeg ikke«

Peter Nedergaard

Kære Groft sagt-læsere. Prøv at forestille jer, at I har begået en handling, som er klart ulovlig og muligvis endda i direkte strid med landets grundlov. Det får I besked om for nogle få dage siden. Mit gæt er, at tidspunktet vil stå mejslet i hukommelsen. Blodet er frosset til is, og I har ikke et roligt øjeblik derefter.

Sådan er det imidlertid ikke med fødevareminister Mogens Jensen, som i weekenden 7.-8. november netop fik besked om, at hans ordre om, at alle danske mink skulle aflives – med voldsomme konsekvenser for dansk økonomi og beskæftigelse – ikke havde nogen lovhjemmel. Han husker ikke lige, hvornår han fik beskeden. Om det var lørdag eller søndag morgen, eftermiddag eller aften, var ikke noget han erindrede.

Groft sagt spørger: Skyldes det arrogance, hukommelsesproblemer eller …?