Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Der er én – og kun én – ting, som Klaus Riskær kan lære andre partier

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Har Riskær én pointe?

Peter Nedergaard

Undertegnede Groft sagter håber som mange andre, at partiet Klaus Riskær Pedersen kun får få stemmer. Det er useriøst, at et parti alene baserer sig på et program, som går ud på at iklæde én person den gule førertrøje (som det hedder i Riskærs eget sprogbrug), mens de resterende hjælperyttere blot skal se til, at det sker med det program, som den gule trøje nu bestemmer.

Alligevel har fænomenet Riskær i hvert fald én egenskab, som andre partier kunne lære af. Han har erfaringer fra livet uden for den politiske boble i de politiske ungdomsorganisationer, som politisk assistent og i form af et liv som MFer. Det har givet ham knubs og erfaringer i livet, som mange folketingsmedlemmer aldrig er blevet begavet med. Men så er fordelen ved Riskær vist også sagt.

Kuppet mod Trump

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den absolut mest opsigtsvækkende skandalehistorie fra USA hører vi ikke om, fordi amerikanske Trump-kritiske medier ikke vil skrive om den.

Men i månedsvis har vi vidst, hvis man altså læste andet end New York Times og Washington Post, at førende embedsmænd i FBI og justitsministeriet konspirerede mod Trump. De aflyttede hans stab og anvendte en udokumenteret sagsmappe, det såkaldte Steele-dossier, til at samle oplysninger om ham og hans stab.

Men de sidste afsløringer er alligevel rystende. Så rystende at selv New York Times har været tvunget til at skrive om det. Disse embedsmænd planlagde, efter at Trump havde fyret FBI-direktør James Comey, at kuppe Trump. Comeys efterfølger, Andrew McCabe, har selv skrevet det i sin kommende bog.

Forestil Dem, at PETs chef Jakob Scharf havde haft planer om at kuppe statsminister Lars Løkke. Men det havde han vel ikke, for ellers havde han skrevet det i sin sludrevorne bog »Syv år for PET«, som vil blive efterfulgt af »Fire måneder bag tremmerne«.

Sand politik

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvis man bliver træt af den hjemlige politiske andedam, kan Groft sagt opfordre til, at man søger inspiration hos vores svenske brødre. Her trives det benhårde politiske drama med reelt indhold. Et fremragende eksempel er debatten omkring den nye svenske kulturminister, Amanda Lind. Indledningsvis fik hun flade, fordi hun manglede enhver kvalifikation til jobbet, men det er ikke det værste. Hendes frisure er politisk uacceptabel. Den udtrykker en kolonial og imperialistisk undertrykkelse af sorte mennesker.

I det offentlige parlament er ministeren kaldt i samråd for i Sveriges Radios P3 at skulle forsvare sit hår. Borgerlige debattører mener ikke, at en person, der repræsenterer Sverige, kan have en sådan frisure. Lær og kopier må være opfordringen fra Groft sagt.