Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Den store forskel

Medlem af den konservative hovedbestyrelse Peter Norsk, der også er medicinprofessor og forhåbentlig mere nøgtern i sine vurderinger som videnskabsmand, end han er som politiker, trækker i Berlingskes »Breve fra læserne« en direkte parallel mellem udvisningen af de afviste irakiske asylsøgere og afvisningen af de tyske jøder i 1930erne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlem af den konservative hovedbestyrelse Peter Norsk, der også er medicinprofessor og forhåbentlig mere nøgtern i sine vurderinger som videnskabsmand, end han er som politiker, trækker i Berlingskes »Breve fra læserne« en direkte parallel mellem udvisningen af de afviste irakiske asylsøgere og afvisningen af de tyske jøder i 1930erne. Han er, som han skriver, deprimeret over, at historien gentager sig: vi sender »folk tilbage over grænsen, hvis eneste forbrydelse består i at ville leve som du og jeg«. Som videnskabsmand burde Norsk forstå, at når man undersøger et problem, så interesserer man sig ikke kun for ligheder, men også for forskelle. Den store forskel er, at de tyske jøder, der flygtede for nazisterne i 1930erne og blev afvist ved alle europæiske grænser, ikke ville leve »som du og jeg«; de flygtede fra et land, der med Nürnberglovene og den efterhånden iværksatte følgelovgivning fratog dem alle borgerrettigheder og systematisk trin for trin, kulminerende med drab og deportationer, gjorde det umuligt for dem at opretholde livet i Tyskland. Men Norsk har ganske ret i, at de afviste irakere bare vil »leve som du og jeg«. Det er der en hel del millioner, der gerne vil, og hvis Peter Norsk mener, at det ønske skal vi da åbne grænserne for, så var det måske ikke Det Konservative Folkeparti, men snarere Enhedslisten eller en eller anden sekt af drømmere, han skulle tilslutte sig.