Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Den selvfede Willerslev

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DNA-forskeren Eske Willerslev har ånd; han er dannet, og han bilder sig endog ind, at han er næstekærlig, hvad han så ellers mener med det. Resten af befolkningen – dem som han kalder »vi« – er åndløse og bryder sig ikke om dannelse, eliter, forskere, videnskabsmænd, eksperter og den slags. Heldigvis har den åndfulde, dannede forsker en forklaring på årsagen til alle ulykkerne. Det hele skyldes Anders Fogh Rasmussens (V) nytårstale for 14 år siden. Det er en både faktuel, åndfuld og dannet forklaring.

Sikke en langtidsvirkning denne tale har haft, men det er ikke desto mindre et faktum, udtaler forskeren, at den er årsagen. Han har nemlig ligesom den forhenværende Bonnichsen og Søren Pind (V) hørt den sydafrikanske journalist Manjoos platte udtryk: det postfaktuelle samfund. Det samfund lever vi i. Det er nok også Venstres skyld. Kunne den dannede faktaforsker ikke blot sige: Jeg er ikke Venstremand, jeg er kreativ, men alle I danskere er middelmådige. Willerslev er med andre ord selvfed.