Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Den afmægtige socialdemokrat

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekendavisens journalist Hans Mortensen har læst bogen Den hemmelige socialdemokrat. Og Mortensen når til den konklusion, at bogen er relevant, selvom forfatteren ikke kan afsløre noget egentlig nyt, der har politisk vægt.

»Dertil er vedkommende tydeligvis for langt fra de afgørende begivenheder,« fastslår Mortensen. »Måske er det netop bogens vigtigste pointe. At en meget lille elite har koblet de folkevalgte af beslutningsprocesserne.«

Måske skulle den bog ikke have heddet Den hemmelige socialdemokrat, for ingen vil alligevel være ved, at de er socialdemokrater i dag. Måske skulle den have heddet Den afmægtige partisoldat. For alle er indrulleret som anonyme menige i partier, hvor ideologien er ligegyldig. Ingen bestemmer noget. Og når man læser bogen med alle dens intriger, forstår man også godt hvorfor. Tænk, hvis socialdemokratiske sekundapolitikere bestemte. Så ville vi for alvor være i knibe.