Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Demokrati-eksport

24DEBHans-Hauge-124219.jpg
Hans Hauge
Læs mere
Fold sammen

I gamle dage rejste missionærer ud for at døbe. I dag er deres missionsvirksomhed overtaget af andre, og de nye missionærer vil ikke gøre de fremmede kristne, men demokratiske. Det kan man gøre på en dum måde; den kristen-idealistiske George W. Bush forsøgte. Han ville gøre Irak demokratisk. Det eneste, han fik ud af det, var, at der kom valg, et parlament, og at flertallet fik lov at bestemme. Men ellers var moralen fra rød blok: Man kan ikke udbrede demokrati.

Jo, hvis man gør det på den danske måde. Og det har en direktør, Bjørn Førde, gjort. Han har på det nærmeste indført demokrati i Bhutan. Sammen med Kvinfo og for danske statspenge. Ligesom danske kristne i fortiden var modeller for folk i Sudan, er danske demokratiske modeller for folk i hele verden. Demokrati kan eksporteres, det skal bare være det danske, så de også kan få en Inger Støjberg i Bhutan. Derfor, mener Bjørn, skal Kvinfos bibliotek bevares.