Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

De svenske støttepartier kan godt - hjælp os af med topskatten, Østergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mens vi venter på Østergaard

Peter Nedergaard

I Sverige fjerner man nu topskatten eller Värnskatten, som den hedder på svensk. Den er på fem procent af svenske årsindkomster på over 703.000 svenske eller omkring 493.000 danske kroner. Afskaffelsen er Centerpartiets og Liberalernes pris for at støtte en socialdemokratisk regering.

Nu venter vi blot på, at Morten Østergaard fra de Radikale mander sig op på samme måde som Annie Lööf og Nyamko Sabuni fra de svenske søsterpartier i forhold til den danske socialdemokratiske regering. Men måske venter vi på Godot. Østergaard synesl at være mere optaget af symbolpolitiske svømmeture og ghettoophold end realpolitiske resultater. Indtil da er håbet alene blå-gult.

Drengestreger

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Så er der lidt mere af det, vi ikke taler om. Eller, hvis vi taler om det, så sørger vi for at være taktisk upræcise. Man vil jo ikke opvigle, vel? Det drejer sig naturligvis om vold begået af indvandrere. Ikke mindst specialiteten seksuelle overgreb. Ved en festival i Esbjerg har mindst seks piger oplevet blufærdighedskrænkelser.

Gerningsmændene er udlændinge, en prægtig flok på otte drenge eller mænd, beretter politiet i en efterhånden ukarakteristisk informativ beskrivelse af sagen. Ofrene, en gruppe danske piger på 15-16 år og en enkelt på 14, blev befølt intime steder af gerningsmændene. Reaktionære og populistiske mennesker af typen, der ikke frygthader Johnson, Orban og Trump, vil harmes over disse overgreb. Fordi de er så tilbagestående.

Heldigvis er der også rummelige mennesker til i Danmark, som vil kunne tale hændelserne ned, hvor de hører hjemme. I kategorien »drengestreger« eller derhenad. Mon ikke »de unge« keder sig og blot skal have nogle flere væresteder?