Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

De radikale ville stadig sulte ihjel ved en buffet

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De radikales farveblindhed

Niels Jespersen

De Radikale går til valg på at sætte DF uden for indflydelse. Og dog. Ifølge folketingskandidat Casper Hedegaard (R), bør regeringen og DF »se ud over partifarver« og støtte den tidligere radikale formand Margrethe Vestager som formand for EU-Kommissionen.

Man siger jo, at en radikal ville sulte ihjel ved en buffet og noget tyder på, at det gamle radikale vægelsind stadig trives. Vestalinden Vestager kan åbenbart godt leve med at blive udpeget af det, hendes partiformand kalder »et rød-brunt« kabinet. Det kunne godt ligne, at den højstemte radikale afstandtagen fra DF er rent hykleri og at samarbejde med DF kun er et problem, når de Radikale ikke er med.

Men det kan Groft Sagt naturligvis ikke tro om de pæne anstændige mennesker.

Sammenhæng

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Berlingskes læsere kan uden tvivl erindre en stor sag om, at soldater ikke længere selv måtte købe deres støvler i forsvaret. Der skulle nye boller på suppen. Forsvaret skulle nok selv bestemme hvilke støvler, der måtte anvendes. Nemlig dem der blev udleveret. Man skulle så tro, at den sag var klar.

Det viser sig imidlertid højst overraskende, at soldaterne nu vil have støvler udleveret. De vil nemlig have noget at gå i. Uvist af hvilken grund er dette kommet som en overraskelse for materielfolkene. Støvlerne er i restordre. Man plejer nemlig ikke at udlevere ret mange, hvilket kan hænge sammen med, at folk selv har købt dem. Groft sagt kan anbefale, at man som midlertidig løsning indkøber store mængder sundhedssandaler. I tilgift kan man så også spare støvlesværte.

Memento mori

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Læger og sygeplejersker har udfærdiget en protestskrivelse mod et presset sundhedsvæsen. To læger på Rigshospitalet meddelte forleden, at de holder op, fordi sundhedssystemet er ved at falde fra hinanden. Det er blot seneste nyt i samme dur. Det tager Groft sagt alvorligt. Man bør lytte hertil. Samtidig bør man lytte til tallenes tale: Siden 2000 er udgifterne til sundhedsvæsenet i Danmark steget med 43 procent renset for inflation.

I 1990erne anvendtes cirka otte procent af bruttonationalproduktet på sundhedsvæsenet. I dag er tallet 10-11 procent. Der har aldrig været spenderet så meget på offentlig sundhed i Danmark som i dag, og alligevel er utilfredsheden stor. En forklaring på misforholdet er, at sekulariserede danskere nærmest forlanger, at sundhedssystemet skal give dem evigt liv. Det kan det ikke. Groft sagt må skuffe dem: Vi skal alle dø en dag.