Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

De dødes rige

Således opmuntret har Groft sagt optalt antallet af årlige dødsfald på grund af det ene eller andet dødsens farlige, ifølge eksperternes udtalelser til medierne i løbet af en uge.

De dødes rige - 1

To socialdemokratiske borgmestre, Ove Dalsgaard fra Ballerup og Uffe Steiner Jensen fra Fredericia, forklarer med dystre miner i Politiken, at danske mænd i gennemsnit lever tre år mindre end svenske »udelukkende på grund af danskernes uhensigtsmæssige brug af alkohol og tobak«. De to borgmester-eksperter ser helt bort fra, at svenske mænd slet ikke ligner danske på nogen måde; de er højere, mere smalskuldrede, har tyndere hår, er blegere, ja næsten grå af kedsomhed, og de er helt tavse. De kyndige borgmester slår videre fast, at 3.000 danske dødsfald årligt skyldes alkohol. For et par uger siden slog en sundhedsfanatisk overlæge fast i samme avis, at tobaksrygning kostede 14.000 dødsfald om året. Således opmuntret har Groft sagt optalt antallet af årlige dødsfald på grund af det ene eller andet dødsens farlige, ifølge eksperternes udtalelser til medierne i løbet af en uge. Det viser sig, at der dør over 214.000 danskere om året som følge af manglende bevillinger til dette eller hint lægespeciale, denne eller hin forening samt rygning, spisning, drikning m.v. Der er således god grund til at kalde Danmark »De dødes rige«, som Henrik Pontoppidan gjorde. I løbet af en kortere årrække vil den danske befolkning være uddød, hvoraf følger, at svenske mænd i gennemsnit vil leve 82 år længere end danske. Stakkels svenskere.