Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Danmarks Statistik har en nærmest nazistisk karakter

Jespersen
Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nazi-statistik

Niels Jespersen

Danmarks Statistik bidrager til antimuslimsk propaganda skriver forfatter John Graversgaard i ugens mindst overraskende Information-kronik. Han kritiserer, at der skelnes mellem vestlige og ikke-vestlige indvandrere. »Det er dybt problematisk, at man på den måde racialiserer danske statsborgere,« står der.

Groft Sagt anerkender den gode forfatters stormløb mod de racistiske vindmøller. Vi forstår bare ikke, hvorfor han stopper der. Det er vel også sexistisk at opdele borgerne i mænd og kvinder, for hvad med alle dem, der definerer sig som et af de 54 andre køn? Og hvorfor gøre forskel på danskere baseret på deres indkomst og uddannelsesniveau?

I det hele taget er det udtryk for fæl nationalisme af nærmest nazistisk karakter, overhovedet at tale om en »dansk« Statistik. Hvorfor kan vi ikke bare nøjes med en magentafarvet 1-sides rapport med titlen »menneske«?

Hellere skørtejægere end massemordere

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den britiske politiker Boris Johnson er en munter mand. Han er lynhurtig og begavet, men hans privatliv er noget rod. Han har skilsmisser og elskerinder bag sig og lige nu er han i vælten, fordi britisk politi var tilkaldt, da naboer var bekymrede for husspektakler.

I vore dage kan en politiker ikke tillade sig ret meget, før medierne lugter blod. I gamle dage kunne politikere tillade sig stort set hvad som helst. Thorvald Stauning besøgte ludere. Jens Otto Krag havde et utal af elskerinder. John F. Kennedy jagtede alle de skørter, han så. Bill Clinton kunne ikke holde nallerne fra praktikanter og bimbos - som en af hans tidligere betroede mænd skrev. Næh, hvis vi skal nævne egentlige moralske mænd, så var det folk som Richard Nixon, Josef Stalin og Adolf Hitler, som - såvidt vi ved - aldrig jagtede kvinder og var trofaste.

Så er det måske nok at foretrække at have kvindeglade politikere, der bruger tiden til pigefornøjelser end magtmænd med totalitære lidenskaber.

Det franske EU uden et folk

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den grundtvigsk-opdragede Margrethe Vestager kan ikke synge »Folkeligt skal alt nu være«, når hun er i Belgien. I EU skal intet være folkeligt, og derfor kan folket naturligvis ikke vælge en hel række franske og fransktalende chefer. EU er ikke et demokrati, folkestyre, men et krati.

Trods det sagde ph.d. i EU-stof, Ditte Brasso Sørensen, i Deadline, at »EU er sat i verden for at udbrede demokrati«. Og så nævnte hun noget med »take away«. Hvad det var, fik vi ikke at vide. Med udnævnelsen af de nye frankofone chefer, er EUs fortælling svækket, syntes hun.

Men hvem har dog fået den skøre ide med EU som demokratisk ideal? EUs demokratiske underskud gør, at EU end ikke opfylder betingelserne for at blive optaget i EU. Men når England er borte, kan EU igen blive fransktalende. Mette Frederiksen er begyndt at lære fransk. Og nu havde folket lige lært chaufførengelsk. Tant pire.