Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Carolina Magdalene Maier er beviset på, at Alternativet dør det sekund, Uffe Elbæk stopper

Jespersen
Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Carolina Magdalene Maiers »frihedsbrev«

Niels Jespersen

Efter at være blevet stemt ud er forhenværende MFer for Alternativet, Carolina Magdalene Maier, blevet ramt af det klarsyn, der er så karakteristisk for politiske tabere. I et indlæg i Ræson, som hun kalder for sit »frihedsbrev«, kræver hun Uffe Elbæks afgang og stiller sig i samme omgang til rådighed for medierne som »politisk neutral debattør med erfaring fra Borgen«.

Groft sagt takker for tilbuddet, men kan ikke undlade at bemærke, at hvis Elbæk skulle træde tilbage, så er det netop rejsedronningen Magdalene Maier, der stiller sig til rådighed som ny MFer. Så meget for at være politisk neutral. Selv om vi ofte er efter Elbæk her i Groft Sagt, er vi ikke et sekund i tvivl om, at projekt Alternativet dør det sekund, han trækker sig og giver faklen videre. Det er Magdalene Maier det bedste bevis på.

Goldman Sachs er ren – energi

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Goldman Sachs (GS) fik af den daværende socialdemokratiske finansminister, Bjarne Corydon, lov til at købe sig ind i det daværende DONG og nuværende Ørsted. Repræsentanterne fra GS fik strømlinet selskabet. De smed olien og kullet på porten. Satsede i stedet på udviklingen af vedvarende energi.

Da GS gik ud af selskabet, havde de tjent en hulens masse penge, men den danske stat havde tjent endnu flere. Mange politikere på venstrefløjen havde dengang hellere set, at danske pensionsselskaber var blevet indforskrevet i stedet for GS. Man ser for sig, hvordan kulstøvet, oliepletterne og den tilbageskuende forretningsstrategi i så fald stadig havde klistret til selskabet. Nej, så er en glubsk og grådig kapitalfond som GS til enhver tid at foretrække.

Hollandsk håndvask

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hollandsk højesteret stadfæstede for nylig, at Holland var delvis ansvarlig for 350 mænds død i Srebrenica i Bosnien i 1995. Den hollandske bataljon DUTCHBAT udviste nemlig mændene fra deres lejr og bataljonschefen burde have vidst, at der var en risiko for, at mændene blev henrettet af serberne.

Groft sagt er selvsagt enig med de pæne jurister. Bataljonschefen og hans 375 mand burde have holdt stand mod de 10.000 serbere, der havde omringet lejren, især efter at han af verdenssamfundet havde fået afslag på flystøtte, forstærkninger og fået understreget, at han ikke måtte kæmpe, fordi han som en del af FN skulle være neutral. Selvfølgelig skulle han have vidst, at det, der overraskede resten af verden, kunne ske. Og hvad skulle han så have gjort?