Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Brixtoftes bekendelse

Edith Thingstrup: Der er kun tre rigtige politikere i Folketinget. Resten er bare embedsmænd.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mener tidligere borgmester Peter Brixtofte fra Farum.

»De eneste rigtige politikere i Folketinget er Johanne Schmidt-Nielsen, Lars Løkke Rasmussen og Pia Kjærsgaard. De har personlighed, de har hjertet med i det de laver, og de behøver ikke spindoktorer til at fortælle dem, hvad de skal mene,« siger Brixtofte, der som bekendt aldrig lod sig begrænse af, hvad embedsmænd fortalte ham, heller ikke når de lejlighedsvis mindede ham om landets love.

»Resten er bare embedsmænd - ikke ægte politikere som vi kendte det i gamle dage« fastslår Peter Brixtofte overfor bt.dk. »Dengang kom politikerne fra landbruget, fra erhvervene og fra arbejderbevægelsen. Nu har de fleste af dem aldrig haft et rigtigt job, men har kun et halvfærdigt universitetsstudie bag sig«.

Tillad Groft sagt en lille præcisering. Ikke for at nedgøre nogen. Blot for at gøre opmærksom på, at kun Pia Kjærsgaard har haft betydende arbejde uden for den politiske verden. Johanne Schmidt-Nielsen er bachelor i socialvidenskab fra RUC og har haft et lille job som pædagogmedhjælper. Lars Løkke Rasmussen er cand. jur. og nåede at være selvstændig konsulent i nogle måneder inden han blev valgt til Folketinget. Brixtofte glemmer også en anden lille detalje. De tre nævnte politikere er alle partiledere. Derfor er det måske lidt lettere at sige sin mening uden at blive banket på plads.

Det opsigtsvækkende ved Brixtoftes udtalelser er imidlertid ikke hans karakteristik af de tre politikere. »Jeg stemte på de Radikale,« fastslår han. Pyha, så åndede de lettet op i landets øvrige partier.