Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Blair er en skurk

Det glæder mange, at Tony Blair nu er blevet udnævnt til skurken i den alenlange Irak-rapport, der netop er udsendt. To statskundskabsprofessorer, Ole Wæver og Mikkel Vedby Rasmussen, havde åbenbart nået at læse de mange tusinde sider, for Rasmussen kunne udtale, at nu var der ingen, der ville spise frokost med Blair, og Wæver forlangte, at nu skulle der laves sådan en rapport i Danmark, selvom den ville fortælle samme historie som den engelske. Hver gang England har grebet ind i Irak, som er et land, de selv har opfundet, har der været kritiske rapporter. Måske dog ikke, da Irak gik sammen med Hitler. Det hele er en gentagelse.

Men hvorfor tænker folk som Wæver og Rasmussen så snævert nationalt? Koalitionen, der fjernede diktatoren, var multinational. Ønsker de også rapporter om Polen, Australien, Estland, Letland, Fiji, Holland, Ukraine osv.? Kunne ikke i det mindste EU lave en rapport om det flertal af EU-lande, der gik med, så det ikke kommer til at handle om en syndebuk, som ingen vil spise frokost med?