Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Blå Bjarne

Edith Thingstrup: Finansminister Bjarne Corydon er blevet fornærmet på Politikens lederskribent Lars Trier Mogensen. Sidstnævnte har nemlig kaldt finansministeren for »blå Bjarne«.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og det antyder jo en eller anden slags borgerlighed, som en socialdemokratisk minister naturligvis ikke kan have hængende på sig. Derfor har Corydon skrevet et kompliceret svar, hvori han forsøger at være perfid. »Filminstruktøren Lars Trier excellerede på seneste Cannes-festival med alternative indtryk af verdenshistoriske begivenheder,« erindrer finansministeren.

»Måske er det navnet, der gør det. I hvert fald er Politikens helt egen Lars Trier ude i et ærinde, som også må siges at gå på tværs af den almindelige mainstreamopfattelse af, hvad der er god og sund (økonomisk) sans.« Ganske vist er både Lars (von) Triers tossenazistiske udtalelser og Lars Trier Mogensens venstreorienterede syn på økonomisk politik i sig selv udtryk for manglende dømmekraft. Men er der nogen lighed ud over dette – og personernes navne? En Politiken-medarbejder kan tillade sig at være grov.

Men kan en finansminister tillade sig at være grovere? Har han ligefrem en hemmelig drøm om at blive optaget i Groft sagt? Så er det ikke nok at være fornærmet over at blive kaldt »blå«. Han skal også have en brugbar pointe. Her kniber det. Cory­don har været god til at kopiere de borgerliges økonomiske politik. Men han skal blive bedre til at kopiere Groft sagt.