Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bent Blüdnikow i Groft sagt: En ubegribelig lyst får mig til at hænge fast foran skærmen, når der er »Date mig nøgen«

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Åndelig striptease og nøgenhed

Bent Blüdnikow

Kristeligt Dagblad har en del indlæg p.g.a. TV 2s nye serie »Date mig nøgen«. En læser skriver: »Programmets koncept er vulgært, og så ubegribeligt et billede på, hvor overfladiske mennesker kan være: Vælg en date ud fra udseendet af vedkommendes kønsorganer.«

Jeg må tilstå, at jeg sammen med min hustru har set flere afsnit på britisk TV med dette format. Man ser nøgne mennesker udvælge hinanden til senere dates. En ubegribelig lyst får mig til at hænge fast foran skærmen, når denne »vulgære« serie bliver sendt. Det er ligesom, når man har en tand, der værker, men man ikke kan lade være med at rokke den.

Men det egentlige uforståelige er, at TV2 overhovedet finder det nødvendigt at sende denne serie med nøgne mennesker, for stationen er fuld af afklædte mennesker. Jeg tænker bl.a. på Besserwisserne, nogle friske mennesker, der gætter på politikernes intentioner, som de ikke har nogen ide om. Det er åndelig striptease, så det batter.

Skadefryd er den største fryd

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Denne fryd kunne en hær af kommentatorer ikke skjule, selvom de forsøgte. Men kropssproget afslørede dem. De kunne i kor fra deres hotel i Hanoi udtale om mødet mellem Trump og Kim: Det blev en fiasko.

Det var en lettelse. Nu kan Nordkorea fortsætte med at berige uran og berøve befolkningen, men hvad gør det? For nu bliver kommentatorerne fri for at skulle udtale: Det er lykkedes Trump at få en fredsaftale i stand. Det ville kræve en stor kontrol over ukontrollerbare ansigtsudtryk.

Forestil Dem de borende Z’er: Kretz eller Steinmetz rose Trump. Det kan man ikke forestille sig. Nu kan de kritiske journalister fortsætte deres konstruktive journalistik, der går ud på at sige: Der er splittelse i USA og kaos i England. Alt er ved det gamle.

Klimapopulismen

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Undertegnede Groft sagt’er synes, at klimaspørgsmålet er uhyre vigtigt. Vedkommende har endda begået en lærebog i tre udgaver om klimapolitik, hvoraf de første udkom, før emnet kom på toppen af politikernes dagsorden.

På den baggrund er han af den faste overbevisning, at klimaproblemerne tackles bedst, hvis løsningerne er båret af stor viden. Så får man ganske enkelt mere reduktion af udslippet af klimagasser for de samme midler. Problemet med megen af den ungdommelige klimakådhed á la Greta Thunberg er, at den kun fører til besværgelser, som intet løser. Det ender med symbolpolitik og populisme, hvor man får et dejligt renset sind, men hvor klimaet stadig er lige så belemret med skadelige stoffer som hidtil.