Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bent Blüdnikow i Groft sagt: Danske satiretegnere er bovlamme og uden mod

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bovlamme satiretegnere

Bent Blüdnikow

I gamle dage var der politisk bid i danske satiretegnere, og der var både venstre- og højrerorienterede. Tænk blot på en kommunist som Herluf Bidstrup, kulturradikale som Bo Bojesen og Roald Als og blandt de få borgerlige tegnere Jens Hage.

Men tiden skriger på politisk korrekthed og pænhed. Hage fik i 2019 afvist en tegning til Svikmøllen, fordi han tegnede nøgne mennesker til et gruppemøde i Enhedslisten – det var efter voldtægtssagen i partiet. Det er småt med frække tegnere, og de marcherer i takt med tidens selvcensur. De eneste, man stadig tillader sig grov satire imod, er Rasmus Paludan, Morten Messerschmidt og så selvfølgelig den onde mand med det gulerodsfarvet hår: Trump. Ja, faktisk har danske tegnere monomant gentaget Trump i alle djævelske afskygninger.

Tænk, hvis en af tegnerne havde mod til at tegne en fræk satiretegning af Pernille Skipper, Barack Obama, hans hustru Michelle, Hillary Clinton eller Kamala Harris.
Der er ikke mere mod i danske satiretegnere. De er blevet lige så korrekte og pæne, som de medier, de tegner til.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Cannon Hinnant – hvem?

Eva Selsing

Mainstreammedierne, vor tids PRAVDA, har det ikke så godt i disse dage. I takt med at de har stadig sværere ved at balancere dækningen politisk, går det nedad med troværdigheden. Den seneste tys-sag hjælper ikke på det. I flodbølgen af historier om George Floyd og den angivelige strukturelle racisme i USA, er der åbenbart ikke plads til at rapportere om vold og drab begået mod hvide af sorte.

Således fandt ingen af de landsdækkende amerikanske nyhedsnetværk – ABC, NBC, CBS og CNN – det nødvendigt i begyndelsen af ugen at berette om en sort mand, der gik hen og skød sin nabos dreng på 5 år søndag 9. august. Drengen hed Cannon Hinnant, og årsagen, til at hans ubarmhjertige død ønskes hen i glemslens tåger, er formentlig, at han er hvid. Var hvid. Først fredagen efter bragte CNN en kort beretning – og uden den perspektivering, der så ofte tilfalder sager, hvor hvide dræber sorte.

Ikke alle liv er lige vigtige, jo. Det vidste vi nu godt, at etablissementet synes, vi venter sådan set bare på, at de slår sig sammen officielt, medierne og aktivisterne. #PravdaMatters