Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bent Blüdnikow i Groft sagt: Borgerlig krise er en opfindelse

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Borgerlig krise er en opfindelse

Bent Blüdnikow

Der tales meget i danske medier om en borgerlig krise. Det er der næppe tale om, for hele det 20. århundrede er en sejr for borgerligheden, fordi alle socialistiske utopier viste sig at føre til elendighed. Frihandel og borgerlige værdier viste sig at være det bedste værn mod ahistoriske, revolutionære ideer.

Når medier derfor nu taler om en borgerlig krise, mener de nok en overfladisk krusning på vandene, der handler om en parlamentarisk situation i lille Danmark. Men på ét punkt har medierne alligevel fat i noget, for der er en kulturrevolution, som er startet på amerikanske universiteter, hvor man boykotter forelæsere, vælter statuer og kalder folk racister.

I Information kalder Eva Selsing det for »Venstrefløjens fortsatte hegemoniske kulturmagt«, hvor revolutionære akademikere og ahistoriske journalister pisker en stemning op. Hun rammer plet. Men der er sandsynligvis tale om en forbigående totalitær galskab og ikke en borgerlig krise.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Åh Afrika

Hans Hauge

I gamle dage sagde man om Henrik Ibsen, at han ikke kunne være norsk, men måtte nøjes med at være kosmopolit, fordi han havde for meget udenlandsk blod i årerne. Strindbergs særegne kunst skyldtes samisk blod. Nazisterne var lidt mere åndelige. De talte om racesjælen. Hos en kunstner skulle den være nordisk og ikke jødisk.

Efter krigen glemte man alt det vrøvl. Og så pludselig dukker det op igen i Statens Kunstfond. Nu udtrykker man sig mere forblommet og taler om »afstamning« og »oprindelse«. Billedkunstner Jeanette Ehlers er blevet valgt til udvalgsleder i Legatudvalget for Billedkunst, fordi hun har »afrikansk« oprindelse. Der sådan lidt »Roots« over hende, skønt »Afrika« er et vidt begreb.

Hvad kan vi nu forvente af billedkunsten? »Et tiltrængt opgør med de gamle koloniale strukturer«. For statens penge. Hvornår mon opgøret er slut? Når Thorvaldsens Museum er jævnet med jorden? Når sort-hvid film er erstattet af farvefilm? Spændende bliver det. Håber ikke det går som med Cityringen.