Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Benhård kapitalisme

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere

Regeringen vil tvinge pensionskasser og andre ejendomsinvestorer til at sælge 25 pct. af deres byggegrunde til alment boligbyggeri. »Det er et vanvittigt forslag, som går på, at man skal kunne tvinge private ejendomsejere til at sælge 25 pct. af deres byggejord til et almennyttigt boligselskab til en pris, der ofte er lavere end det, de selv har givet for det,« siger Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark ifølge finans.dk.

Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen henviser til det gode formål. »Vi har fra Socialdemokraternes side sagt, at vi gerne vil have en by-sammensætning, hvor man både ser advokaten, sosu-assistenten og betjenten, når vi handler i Brugsen. Altså hvor vi alle sammen bor i byen,« siger Jan Johansen. Journalisten udfordrer imidlertid politikeren og spørger, om ikke investorerne så bare lader være med at investere. »Det gør investorerne ikke,« svarer Jan Johansen.

Men uanset, hvordan man vender og drejer det, vil det jo gå ud over afkastet, hvis man forringer en investering, påpeger journalisten. »Men det må de lære at leve med. Ellers må de lave deres investering et andet sted, hvis de ikke synes, det er godt nok,« svarer Jan Johansen.

En politiker kan tillade sig at være både skråsikker og ligeglad – herfra til verdens ende. Men det ændrer ikke ved naturlovene: Når man gør noget sværere, bliver der mindre af det. Bliver det sværere at investere i boliger, bliver der færre af dem. En forarget Jan Johansen kalder det for »benhård kapitalisme«.

Men de mennesker, der gnider sig allermest i hænderne er dem, der allerede ejer en eftertragtet bolig i København. Deres investering bliver kun mere værd i kraft af socialdemokratisk obstruktionspolitik over for nye boliger. Husk det nu: Socialdemokraterne gavner dem, der allerede har deres på det tørre.