Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bare nogle behjertede rigmænd ville oprette en hjælpefond til udtjente politikere

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De overflødige

Eva Selsing

Europa producerer et overskud af ekspolitikere på topplan, der skal have en fornem post med en acceptabelt høj hyre efter endt politiker(u)gerning. Vi så det med Lars Løkke Rasmussen, der formentlig måtte gå hele kontinentet igennem med hatten i hånden for at finde noget aftægt, der ikke var for stor en ydmygelse. Det endte, aldeles passende, med en lille »rådgiver«-tjans for nogle advokater. Lobby og øl og netværk og slim – hjemmebane!

Ligeledes er det med en anden tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, hvis blankhed for en kort periode reflekterede over på »Save the children«, indtil det ophørte. Børnene led vist ikke under tabet af den inkarnerede moderlighed. Nu har Helle fået en anden proformatjans, nemlig i den store aftager af opbrugte politikere, FN. Det er noget med skattely, selvfølgelig.

Det er lige før, man ønsker, at nogle behjertede rigmænd ville oprette en hjælpefond til udtjente politikere, så vi slap for det forløjede cirkus med søgte titler og poster, som »altid har ligget mit hjerte nær« (løgn med løgn på). Den kunne hedde Fondet Til Forhindring af Ydmygelse af Overflødige Politikere og Sikring af En For Dem Værdig Tilbagetrækning. Herfra doneres der gerne en knitrende hundredmand til sagen.

Politisk håndværk

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Boligminister Kaare Dybvad har fået et forlig i stand om boligrenovering, som bremser kapitalfonde og andres muligheder for via en begrænset renovering at skrue huslejerne kraftigt i vejret. Egentlig havde boligministeren meldt pas, da de Radikale ikke ville være med. Meldingen var imidlertid et taktisk tilbagetog, for imens forhandlede han et forlig igennem med Dansk Folkeparti.

Den radikale Jens Rohde var i det korte intermezzo Folketingets mest kålhøgne politiker. »Jeg synes, at ministeren skulle lære sig sit håndværk. Politik handler ikke om at have ret. Politik handler om at få ret,« sagde han og fortsatte: »Hvis man skal have ret i et demokrati, så skal man bøje sig ind mod hinanden.« Det gjorde boligministeren så også – helt uden Rohde.