Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bademinister Hjort

Ulrik Høy Groft Sagt
Ulrik Høy Groft Sagt
Læs mere
Fold sammen

Man skulle tro, at det nys overståede Nato-møde i Bruxelles var en kongres for turister og badegæster. Fraset den amerikanske forsvarsminister, James »Mad Dog« Mattis, var der lutter smil og afslappede attituder. Ikke mindst fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der virkede som en ægte gedigen turistminister, glad for sit job og sin parasol.

Man kan ikke påstå, at de mange medlemslande stod på nakken af hinanden for at øge bidraget til Nato. Kun fire lande ligger på de optimale to pct. af BNP om året, de øvrige langt under. Danmark fedter den med 1,17 pct. om året, et tal som bademinister Hjorth finder det møjsommelig svært at hæve til 1,19 pct. endsige 1,24 pct. Hvorfor? Fordi bademester Hjorth først skal forhandle forsvarsforlig med kommunen i Thyborøn og søbadet i Folkesvind Magle.

I den forstand var Danmark altid fedtspiller i Nato, altid den kontrære part, i bedste fald nøleren. Engang var det DKP, SF, S, VS, de Radikale, Røde Moar og lejesvende af samme kulør i DR. Nu er det de borgerlige, der opfører sig – ikke som fjender af Nato – men som sjoskende badegæster, der ikke forstår, at det gamle Sovjet forlængst er afløst af det ny Sovjet.